Cadmus fordítás Cadmus

Öngyilkos merénylőkből szerveztek zászlóaljat határvédelemre a tálibok

Az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok öngyilkos merényletekre kiképzett harcosokból szerveztek zászlóaljat a dél-ázsiai ország Tádzsikisztánnal, illetve Kínával közös határainak védelmére.

Ezt Niszár Ahmad Ahmádi molla, az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány tálibok által kinevezett kormányzóhelyettese jelentette be szombaton a Hama Press helyi hírügynökségnek nyilatkozva.

“Az öngyilkos merénylőkből álló Laskar-i Manszúr (Manszúr milíciája) nevű különleges alakulatot átvezényeltük a határokhoz” – ismertette Ahmádi molla. A tájékoztatás szerint az említett alakulat harcosai korábban részt vettek a megbuktatott afgán vezetés biztonsági erői és a nemzetközi koalíció katonái elleni terrorcselekményekben.

“A zászlóalj nélkül nem lehetett volna elérni az Egyesült Államok vereségét. Ezek a bátor harcosok különleges robbanóöveket hordanak, amelyek segítségével amerikai támaszpontokon robbantottak Afganisztánban” – hangoztatta a tálibok tartományi tisztségviselője.

A Hama Press beszámolt arról is, hogy az északi határokhoz vezénylik a Badri-313 nevű alakulatot is, amely a tálibok szinte minden kulcsfontosságú hadműveletében részt vett az idén, ami a kabuli vezetés megdöntéséhez vezetett augusztus közepén.

A tálibok a 2000-es évek közepétől kezdtek el alkalmazni öngyilkos merénylőket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattól átvéve ezt a taktikát.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑