2020. 02. 18.

Ópium-válság kíséri az afganisztáni háborút

Évente 40 ezer embert tud kezelni az egészségügy, de ennél lényegesen többen kérnek segítséget kábítószer-problémák miatt.

Egy ismeretlen fegyveres agyonlőtt 9 hajléktalan kábítószer-használót az éjjel Kabulban, Afganisztán fővárosában – jelentette vasárnap a város rendőrsége a Reuters szerint. Az elkövető indítéka tisztázatlan. A hasonló támadások nem számítanak gyakorinak, annak ellenére, hogy
a világ legnagyobb ópium-termelőjének számító Afganisztánban súlyos problémát jelent a kábítószer-függők és az emiatt utcára kerülők magas száma.

A 35,5 milliós országban az afgán közegészségügyi minisztérium becslése szerint mintegy 2,5 millió ember számít kábítószer-használónak. Legtöbbjük az ópiumból előállított heroin függője. 20 ezer szerhasználó hajléktalan, felük Kabulban él.

Közülük csak az elmúlt két hónapban 50-en fagytak halálra. A minisztérium évente 40 ezer embert tud kezelni, de ennél lényegesen többen kérnek segítséget – nyilatkozta a hírügynökségnek Shokoor Haidari, az egészségügyi minisztérium kábítószer-problémákkal foglalkozó orvosa. Mint fogalmazott:
krízis-helyzet állt elő.

A háború-sújtotta országban a szociális ellátás hiányos, a munkanélküliség magas, kábítószerhez hozzájutni pedig egyszerű.

Nepszava.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑