Orbán: A keresztény kultúra közös alap a Zöld-foki Köztársasággal

Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság között a keresztény kultúra közös gondolkodási alap – jelentette ki sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az ország fővárosában, Praiában.

Kétnapos látogatása során az Orbán Viktor vezette magyar delegációt fogadta Ulisses Correia e Silva kormányfő, Olavo Correia miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Luís Filipe Tavares külügyekért és közösségekért felelős miniszter.

Orbán Viktor elmondta: a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével együtt vannak a kereszténydemokrata internacionáléban, annak mindketten alelnökei. Azt mondta, amikor a miniszterelnökkel Budapesten találkozott, rájöttek, hogy a keresztény kultúra, amelyben nevelkedtek, lehetővé teszi, hogy egymástól több ezer kilométerre is hasonlóan lássák a világot.

Ritka a mai világban, hogy egy ország magát nyíltan kereszténynek vallja. „Európában ez be is van tiltva” – fogalmazott Orbán Viktor, és hozzátette: „ott identitáskérdésekről nem lehet ilyen nyíltan beszélni, más világ van.”

A magyar kormányfő közölte: a diplomácia területén Magyarország az Európai Unióban az egyetlen, vagy két ország közül az egyik, amely támogatja a Zöld-foki Köztársaság vízummentességét. Ezen túlmenőn két területen kötöttek együttműködési megállapodást: az egyik a gazdaság, a másik az oktatás.

A gazdasági együttműködés keretében létrejön a két ország között egy vegyes bizottság – közölte Orbán Viktor, aki ennek kapcsán megjegyezte: Magyarország a világ országai között a népességet tekintve a 88. helyen van, exportját tekintve pedig a 34. helyen. Vagyis Magyarország globális méretekben is figyelemre méltó export-import tevékenységgel rendelkezik. Hozzátette, hisz abban, hogy a kereskedelem, a beruházások az emberek jólétéhez járulnak hozzá.

A megállapodás értelmében 35 millió euróból létrehoztak egy kötött segélyhitelprogramot, amelyet a Zöld-foki Köztársaság mezőgazdaságának, vízgazdálkodásának fejlesztésére fordítanak. Egy 15 millió eurós magánhitel lehetőségét is megnyitották, hogy a két ország vegyesvállalatokat hozhasson létre.

A kormányfő elmondta: régi hagyománya van a Stipendium Hungaricum programnak, amelynek keretében külföldi diákoknak ad a magyar állam ösztöndíjat, hogy Magyarországon tanulhassanak. „Így próbálunk barátokat gyűjteni a világban” – tette hozzá Orbán Viktor, aki elmondta, a Zöld-foki Köztársasággal kötött megállapodás keretében tíz ösztöndíjas tanulhat Magyarországon.

Ezenfelül szívesen fordítanak pénzt arra is, hogy a Kodály-módszert népszerűsítsék a Zöld-foki Köztársaságban – közölte a miniszterelnök.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑