Cadmus fordítás Cadmus

Orbán Viktor: Sok magyarban van kipcsak vér

A magyar kormányfő a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy sok magyarban kipcsak vér van.

Orbán Viktor kedden vett részt egy ülésen, ahol Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök Törökországtól kitüntetést vehetett át. Nazarbajev 30 éven át vezette az országát, és annak ellenére, hogy idén háttérbe vonult, továbbra is jelentős szerepe van a döntések meghozatalában, Az őt követő elnök első dolga volt, hogy Nazarbajevről nevezze el a fővárost.

Az Euronews videójából  kiderül, hogy Orbán Viktor a díjátadó után jelezte, hogy ő is szeretne Nazarbajevnek, a kipcsakok nagy barátjának gratulálni a kitüntetéshez. Azzal folytatta, hogy a jelenlevők közül nem mindenki tudja, de Magyarországon vannak kipcsakok, sok magyarban van kipcsak vér, van önkormányzatuk és

„Minden évben küldünk neki üzenetet, amikor a kipcsakok éves gyűlése van nálunk” – mondta Orbán.

Nurszultan Nazerbajevet még 2007-ben fogadta a Kunszövetség kapitányává. Magyarországon a kipcsakokat leginkább kunokként ismerik, ők a 13. században telepedtek le Magyarországon, majd az évszázadok során asszimilálódtak a magyarságba.

Orbán Viktor egyébként nem csak testvéries szavakat mondott, azt is bejelentette, hogy az ország 127 milliárd forintos hitelkeretet is biztosít a Türk Tanács tagjainak.

Index

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑