Cadmus fordítás Cadmus

Óriási összeg gyűlt össze tízmillió éhező megsegítésére (videó)

2017. 02. 25.

Tizennégy ország összesen 672 millió dollárt ajánlott fel Nigéria és a Csád-tó térsége lakosságának megsegítésére pénteken egy Oslóban megrendezett nemzetközi adományozói konferencián.

A segély folyósítását három évre tervezik, de az összeg legnagyobb részét, 457 millió dollárt 2017-ben fogják elkölteni – közölte Börge Brende norvég külügyminiszter sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az Egyesült Államok még nem tett felajánlást, Washington utólag fogja jelezni, mekkora összeggel járul hozzá a kezdeményezéshez.

A Nigéria, Niger, Kamerun és Csád határolta Csád-tó térségében jelenleg az ENSZ szerint 10,7 millió embernek lenne szüksége sürgős segítségre, ezen belül csaknem 3 millió embert súlyos éhínség fenyeget, ha a segélyszervezetek nyárig nem tudnak élelmiszert szállítani nekik. Az ENSZ becslése szerint a térségnek mintegy 1,5 milliárd dolláros támogatásra lenne szüksége idén.

A súlyos élelmiszerhiány oka nagyrészt az, hogy a Nigéria északi részét sakkban tartó Boko Haram terrorszervezet harcosai nem engedik a földműveseket és a halászokat a Csád-tó közelébe. A szervezet hét éve tartó felkelése alatt eddig 15 ezer ember vesztette életét, és több mint 2 millióan kényszerültek otthonaik elhagyására.

Orientalista.hu – (MTI, AFP, Reuters)

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑