Őrizetbe vette a Nemzetközi Büntetőbíróság a közép-afrikai háborús bűnök egyik vádlottját

Őrizetbe vette vasárnap a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság a Közép-afrikai Köztársaságban tevékenykedő Seleka milícia egyik vezetőjét, aki a gyanú szerint háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért felelős – tudatta a bíróság.

A bíróság tájékoztatása szerint Mahamat Said Abdel Kaint a közép-afrikai hatóságok adták át a nemzetközi bíróságnak. 2013-ban elkövetett bűncselekmények miatt 2019-ben kiadott elfogatóparancs alapján vették őrizetbe. A bíróság szerint alapos a gyanú, hogy az 50 éves férfi kínzás, üldözés, emberek eltüntetése és egyéb embertelen cselekményekért felelős.

“Mint már korábban is mondtam, hivatalom kérlelhetetlenül igazságot fog szolgáltatni a Közép-afrikai Köztársaságban elkövetett atrocitások áldozatainak, függetlenül attól, hogy a konfliktus melyik oldalán állnak” – tudatta közlemény útján Fatou Bensouda, a bíróság főügyésze.

A Közép-afrikai Köztársaságban 2013-ban szabadult el a jórészt felekezeti köntösbe bujtatott erőszak, miután Francois Bozizé államfőt eltávolították a hatalomból. A főleg muszlimokból álló Selekával az úgynevezett balakaellenes, jórészt keresztény milícia vette fel a harcot, amelynek több vezetője szintén a vádlottak padján ül a Nemzetközi Büntetőbíróságon.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑