Cadmus fordítás Cadmus

Őrizetbe vették a katari pénzügyminisztert közpénz helytelen kezelése gyanújával

Őrizetbe vették Katarban a pénzügyminisztert közpénz helytelen kezelése és hivatali hatalommal történt visszaélés gyanújával – adta hírül csütörtökön a QNA katari állami hírügynökség.

Azon túl, hogy a nyomozás folyik, a közlés további részletekre nem tért ki.

A pénzügyminiszter, Ali Serif el-Emadi 2013-tól töltötte be a tisztet a kőolajban és földgázban gazdag államban. Ugyancsak ő a Katari Nemzeti Bank igazgatótanácsának elnöke. A pénzintézet a legnagyobb hitelfolyósító a Közel-Keleten és Afrikában.

Az amerikai egyetemen végzett Emadit a The Banker című nemzetközi pénzügyi magazin “2020 legjobb minisztere a régióban” minősítéssel értékelte.

Az amerikai Bloomberg hírügynökség szerint Emadi a katari pénzügyi világ legfontosabb személyisége. Nevéhez nemcsak a Katari Nemzeti Bank átalakítása fűződik – a bank kicsiny vidéki pénzügyi szolgáltatóból lett a térség legnagyobb hitelintézete – hanem a katari légitársaság és a Katari Beruházási Hatóság vezetőjeként is ismert.

Katarban ritka ilyen magas rangú tisztségviselő korrupciógyanú miatti őrizetbe vétele. Maga a sejkség a térség legkevésbé korrupt állama, viszont a viszonylagossághoz hozzátartozik, hogy a térségben burjánzik a korrupció.

Katar ad otthont a jövő évi labdarúgó világbajnokságnak, amelyhez az állam az utóbbi években igen nagyszabású beruházásokkal fejlesztette infrastruktúráját.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑