Cadmus fordítás Cadmus

Örmény kormányfő: Jereván megküldte a véglegesített békeszerződés tervezetét Azerbajdzsánnak

2023. 02. 16.

Örményország véglegesítette és megküldte Bakunak és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportját alkotó országoknak az Azerbajdzsánnal kötendő békemegállapodás tervezetét – közölte Nikol Pasinján miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen.

Az örmény kormányfő szerint “a dokumentum tartalmazza a megállapodásoknak azt a logikáját, valamint a fékek és egyensúlyok rendszerét, amely kizárja a tartós és stabil béke megsértésének bármely forgatókönyvét”.

Kifejtette: remélik, hogy sikerül előrelépést elérni a tárgyalások három fordulója során elért eredményekre építve. Hozzátette, a dokumentum aláírása valóban tartós békét kell, hogy jelentsen. Megjegyezte, hogy kész aláírni a békeszerződést, vállalni annak felelősségét.

A Lacini-folyosó helyzetére utalva Nikol Pasinján elmondta, hogy Azerbajdzsán szerdán megnyitotta, majd két órára elzárta a gázellátást Hegyi-Karabah irányába. Ezzel szerinte “a helyi lakossággal szembeni negatív szándékáról” tett tanúbizonyságot.

Azerbajdzsán 2020 szeptemberében indított támadást az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására.

A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek nemzetközi becslések szerint mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑