Cadmus fordítás Cadmus

Örményország népirtástól tart Hegyi-Karabahban

2023. 03. 16.

Örményország az ENSZ-hez fordul, hogy megelőzzön egy, az örményeket fenyegető “népirtást” Hegyi-Karabahban – közölte Nikol Pasinján örmény miniszterelnök csütörtökön egy kormányülésen.

A kormányfő ezen felül azzal vádolta meg az orosz békefenntartókat, hogy nem tesznek eleget a feladatuknak.
Jereván állítása szerint Azerbajdzsán hetek óta lezárva tartja az Örményországot a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődő Hegyi-Karabahhal összekötő egyetlen útvonalat, humanitárius válságot idézve elő. Baku elutasítja a vádakat.

“Az azeri politikai és katonai vezetők etnikai tisztogatásra és népirtásra készülnek Hegyi-Karabah népe ellen” – jelentette ki Pasinján.

“Az orosz békefenntartó katonák a karabahi lakosság biztonságának a szavatolói, és nem képesek ezt biztosítani, nekik is az ENSZ Biztonsági Tanácsához kell fordulniuk a népirtás megelőzése érdekében” – vélte az örmény kormányfő.
Pasinján utasította Ararat Mizoján örmény külügyminisztert, hogy kezdeményezzen nemzetközi eljárásokat – egyebek mellett a világszervezetben – a népirtás elkerülése érdekében.

Ararat Mirzojánt megbíztam, hogy kezdjen tárgyalásokat az ENSZ menekültügyi főbiztosával (Filippo Grandival) az örmények visszatéréséről az Azerbajdzsán által elfoglalt karabahi területekre és a szomszédos térségekbe” – mondta a miniszterelnök.

Oroszország később közölte, hogy a békefenntartói mindent tőlük telhetőt megtesznek a helyzet stabilizálása érdekében. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Moszkva diplomáciai úton próbálja oldani a feszültséget.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑