Orosz és török katonák választják el a harcoló feleket Szíriában

Az Erdogan-Putyin megállapodás értelemében török őrjáratok kezdik meg működésüket Idleb tartományban – jelentette be Törökország hadügyminisztere.

Hulusi Akar a hivatalos török hírügynökségnek elmondta, hogy az oroszok is őrjáratokat indítanak Idleb tartományban, de egy másik részen. A cél az, hogy megakadályozzák a vérfürdőt az utolsó olyan területen Szíriában, melyet még a Szíriai Arab Hadsereggel szembeálló iszlamista fegyveresek uralnak.

Törökország ezeket az iszlamista erőket támogatja, miközben Oroszország Szíria legfőbb szövetségese. Ennek ellenére Oroszország és Törökország együttműködik a közel-keleti rendezésben, melyből szeretnék kiszorítani a nyugati hatalmakat – mindenekelőtt az Egyesült Államokat.

Trump elnök be is jelentette az amerikai csapatok kivonását Szíriából, de azután Izrael és Szaúd-Arábia nyomására meggondolta magát. Amerika továbbra is jelen van a térségben és légi támogatást nyújt annak a kurd milíciának, melyet korábban ő fegyverzett fel és amelyet Erdogan elnök meg akar semmisíteni.

Oroszország, Törökország és Irán rendszeresen egyezteti az elképzeléseit a közel-keleti rendezésről. A másik oldalon az USA Izrael és Szaúd-Arábia együttműködésében bízik. Szíriában azonban Assad elnök győzött, a háborúval pedig az amerikaiak az ő megbuktatásával akarták elérni az arab tavasz folytatását. Obama elnöknek ez a terve megbukott, Trump a kivonulás mellett döntött.

Szíriában már nyolcadik éve tart a háború: az ország romokban, a lakosság egynegyede külföldre menekült. Ebben a helyzetben próbálja meg szavatolni a békét Törökország és Oroszország, mely külön-külön őrjáratokat indít Idleb tartományban, mely az utolsó olyan régió Szíriában, mely még iszlamisták birtokában van.

Globoport

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑