Cadmus fordítás Cadmus

Orosz harci gépek az iszlamisták erősségét támadták Szíria észak-nyugati részén

2020. 09. 21.

Orosz harci gépek az iszlamisták kezén lévő észak-nyugat szíriai állásokat bombáztak vasárnap. Ez volt a legnagyobb szabású légitámadás azóta, hogy mintegy féléve Törökország és Oroszország megállapodott a tűzszünetről.

Szemtanúk szerint a harci gépek Idleb város nyugati elővárosait támadták, a város nyugati részén fekvő Dzsabal az-Zavíját pedig a közelben lévő állásaiból a szíriai kormánysereg tüzérsége támadta. Veszteségekről egyelőre nem érkeztek hírek.

“Ez a harminc légicsapás messze a legsúlyosabb légitámadás a tűzszüneti megállapodás óta” – mondta Mohammed Rasíd iszlamista fegyveres akinek a hálózata a lattakai orosz légi bázis mozgását figyeli.

Más megfigyelő központok szerint az orosz Szuhoj vadászgépek Idleb nyugati részét támadták.

Azonosítatlan drónok pedig két iszlamisták kézen lévő városra csaptak le a Szahel al-Gab-síkságon, Hama tartománytól nyugatra.

Az orosz erők támogatta offenzívának véget vető márciusi megállapodás óta nem volt nagyobb szabású légitámadás. Az offenzíva következtében több mint egymillió ember menekült a Törökországgal határos térségbe a harcok elől.

A Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök által megkötött megállapodás kizárta a két ország közötti szíriai katonai konfrontációt azt követően, hogy Ankara több ezer katonát vonultatott fel Idleb tartományban, hogy megakadályozza az orosz erők további előrenyomulását.

Szemtanúk szerint a szíriai előőrsök szórványosan lőtték a török támaszpontokat az elmúlt két hétben.  Az iszlamisták szerint a szíriai hadsereg és a szövetséges milíciák katonákat vonultattak fel a frontvonalakra.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑