Cadmus fordítás Cadmus

Orosz külügy: orosz-amerikai egyeztetés lesz a hadászati támadófegyverekről

2022. 11. 17.

November 29. és december 6. között Kairóban tartják meg a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződéssel foglalkozó orosz-amerikai kétoldalú egyeztető bizottság ülését – közölte csütörtökön Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az RTVI külföldön élő oroszok számára sugárzó magán tévécsatornának.

“Továbbra is tartjuk a kapcsolatot az amerikaiakkal más vonalakon, beleértve a START-szerződéssel kapcsolatos úgynevezett kétoldalú konzultatív bizottságot. Ennek az ülése november 29-től december 6-ig tart Kairóban” – mondta a politikus.
Rjabkov korábban a RIA Novosztyi hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a kairói tárgyalások egyik témája az ellenőrzések újraindítása lesz.

Hétfőn Ankarában ült tárgyalóasztalhoz egymással Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) és William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, előre be nem jelentett megbeszélésen. Orosz és amerikai delegáció ezt megelőzően még az ukrajnai háborút megelőzően, január 10-én találkozott Genfben, hogy a Moszkva által igényelt biztonsági garanciákról tárgyaljon.

Azt is hangoztatta az orosz külügyminiszter-helyettes az RTVI televíziónak, hogy Washington álláspontja továbbra is “mélyen ellenséges” Moszkvával szemben, és hogy az Egyesült Államok Oroszország stratégiai vereségét szeretné elérni.
Rjabkov azt mondta, hogy Moszkva nem ellenzi a Kijevvel folytatandó tárgyalásokat, de ezeket az ukrán fél nem akarja. Úgy vélekedett, hogy minél hosszabb a szünet, annál nehezebb lesz a megegyezés.

“A tárgyalásokba úgy belemenni, hogy kontraproduktív előfeltételeket támasztunk, azt jelenti, hogy ezek az emberek (az ukrán fél) nem akarnak tárgyalni, és nem akarnak eredményt. Pontosan ezt látjuk most Kijev álláspontjában. Nem akarnak tárgyalásokat, ezért előfeltételeket támasztanak” – mondta.

Hozzátette, hogy Moszkva elfogadhatatlannak tartja a Kijev által támasztott előfeltételeket, köztük az orosz csapatok teljes kivonását. Ugyanakkor azt az orosz tételt, hogy Oroszország területi integritása sérthetetlen, beleértve az Ukrajnától elcsatolt területekét is, nem előfeltételnek, hanem megváltoztathatatlan álláspontnak nevezte.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑