Orosz-török együttműködés Szíriában

Oroszország és Törökország tovább folytatja a közös terrorellenes küzdelmet a szíriai Idlebben. Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnök és Putyin orosz elnök tegnap a Kremlben tartott közös sajtótájékoztatót.

Erdoğan elmondta, hogy különösen a szíriai helyzetről tárgyaltak Putyinnal:

„Az idlibi egyezmény, a 4 oldalú szíriai csúcstalálkozó eredményeinek alkalmazását is követtük. Áttekintettük a helyszíni fejleményeket, különösen Idlibet. Értékeltük az Egyesült Államok csapatkivonási döntését. Szíria békéje és egyensúlya szempontjából Törökország és Oroszország együttműködése elengedhetetlen. Párbeszédünk és együttműködésünk számos siker és kedvező esemény forrása. Meg akarjuk erősíteni együttműködésünket orosz barátainkkal. Az USA kivonulásával nem jöhet létre olyan űr, amelyet a terrorszervezetek töltenek be. Törökország egyetlen célja az YPG szervezet ártalmatlanná tétele. Nagyon jól tudjuk, ki támogatja, ki provokálja ezeket. A török-orosz együttműködést aláásni próbálóknak felhívom a figyelmét, hogy elsősorban a terrorszervezetek ellen kell közösen küzdeni” – mondta a köztársasági elnök.

Az újságírók Idlib és a szíriai alkotmánybizottság jelenlegi állására vonatkozó kérdésére kijelentette: Putyin egyértelmű választ adott a Idlib és a szíriai alkotmánybizottság ügyében, töretlenül folytatják a terrorellenes küzdelmet Idlibben, mert céljuk a szíriai nép nyugalma és biztonsága, mely iránt megerősítették elkötelezettségüket. Hozzátette: tárgyaltak a témáról, s külügyminisztereik az isztambuli csúcstalálkozó keretében folytatják a témát.

Erdoğan elmondta, hogy a tárgyaláson szóba került a szíriai menekültek hazatérésének témája is, ami a 4 millió menekültet befogadó Törökországot igencsak közelről érinti. Az Eufrátesz Pajzsa és az Olajág hadműveletek keretében megtisztított területekre eddig 300.000 szíriai menekült tért haza, s ezt a modellt az Eufrátesztől keletre is alkalmazni akarják.

Hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés a jövőben kétoldalú és az asztanaihoz hasonló formátumban is folytatódik, s a jövő hónapban Ruhani iráni köztársasági elnök részvételével háromoldalú konferenciát tartanak Oroszországban, majd pedig a Legfelsőbb Szintű Együttműködési Tanács munkája is folytatódik.

Recep Tayyip Erdoğan beszéde után válaszolt az újságírók kérdéseire is, a arra a kérdésre, hogy a biztonságos zónák témájában vannak-e fejlemények az Egyesült Államok kapcsán, illetve előkerült-e ez a téma a tárgyaláson, kijelentette: elsősorban a vezetők, és a külügyminiszterek szintjén folynak a témáról a tárgyalások:

„Ebben a témában a számunkra érzékeny területek igen fontosak, s az óvintézkedéseink szempontjából az Egyesült Államok hozzáállása kedvező. Mint tudjuk, egy 30-32 km mélységű területről van szó. Ennek kapcsán Oroszországgal nincs semmilyen problémánk, ez a terület egy terrorizmustól megtisztított terület státuszával bír. Ezt a következőkben az érintettek: külügyminisztereink, védelmi minisztereink, hírszerzéseink fogják kezelni tekintettel léve az érzékenységükre” – mondta a köztársasági elnök.

Erdoğan emellett arra is rámutatott, hogy Törökország és Oroszország között élénk gazdasági, kereskedelmi, ipari, energiaügyi és kulturális együttműködés áll fenn, amelyet az utóbbi időben az idegenforgalom vezet.

TRT

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑