Orosz–török megállapodás született a feszültség csökkentéséről Idlebben

Oroszország és Törökország megállapodott a feszültség csökkentéséről az észak-szíriai Idleb tartományban, ahol az elmúlt napokban súlyosbodott a válság, miután több tucat török katonát semlegesítettek a műveletekben.

Az orosz külügyminisztérium szombati közleménye szerint a zömében külügyminisztériumi és védelmi minisztériumi vezetők és szakértők részvételével Ankarában folytatott egyeztetéseken arról is megállapodtak, hogy folytatják a harcot Idlíbben az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorista szervezetekké nyilvánított fegyveres csoportok ellen.

Mindkét fél megerősítette elkötelezettségét

Folytatták az egyeztetéseket arról is, hogy milyen konkrét lépéseket kell tenni a helyzet tartós stabilizálása érdekében az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben. Mindkét fél megerősítette elkötelezettségét a polgári lakosság védelme és a humanitárius segítség haladéktalan eljuttatása iránt a feszültségcsökkentési övezetben és a területen kívül.

A magukat megnevezni nem kívánó magas rangú török illetékesek közölték, állítólag török csapatok szombatra virradóra lerombolták Északnyugat-Szíriában  egy vegyifegyverüzemet. Hozzátették, hogy az Aleppótól 13 kilométerre délre lévő üzem megsemmisítése, valamint számos más, Damaszkuszhoz köthető célpont lerombolása válasz volt arra, hogy a kormányerő több mint 30 török katonát öltek meg légicsapásaikban a minap Idlíbben.

Idlebet iszlamista és dzsihadista csoportok tartják ellenőrzésük alatt

Erdogan kitért a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken folytatott telefonbeszélgetésére. Erdogan szerint ő azt javasolta Putyinnak, hogy Oroszország ne avatkozzon be a török és a szíriai csapatok szembenállásába.

„Tegnap azt kérdeztem Putyintól, hogy milyen céljai vannak ott (Szíriában). Ha katonai bázist akarnak létesíteni, hát tegyék ezt, de vonják vissza tőlünk a csapataikat. Azt mondtam neki, hogy hagyjon minket magunkra a (damaszkuszi) rezsimmel” – mondta Erdogan.

A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja értesülései szerint az elmúlt 24 órában a török csapatok a térségben több támadást hajtottak végre, amelyekben 48 szíriai katona vesztette életét. A szervezet hozzátette, hogy a szíriai katonák és az őket támogató orosz légierő gépei szintén folytatják offenzívájukat az Idleb tartománybeli Szarákib ellen. A stratégiai fontosságú, autópálya mentén fekvő várost a héten foglalták vissza a hadseregtől a törökbarát lázadó csoportok.

Az út Aleppót a jordániai határ mellett fekvő, délnyugat-szíriai Deraával köti össze Damaszkusz érintésével.

Idleb és környéke évek óta a terroristák utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, iszlamista csoportok tartják ellenőrzésük alatt.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑