Orosz-török megbékélés

Teljes mértékben helyreállt a korábban megromlott viszony Moszkva és Ankara között, jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök, a török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal folytatott tárgyalásokat megelőzően.

A fekete-tenger-parti orosz üdülővárosban, Szocsiban tartott találkozón döntés született az orosz vadászgép másfél évvel ezelőtti lelövését követően bevezetett, ám a közeledés ellenére továbbra is életben lévő szankciók eltörléséről.

Az intézkedéstől, amely egyedül a törökparadicsom-export vonatkozásában tartja fenn a korlátozásokat, a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelentős növekedését várják. Putyin bejelentette, hogy a gazdasági kapcsolatok elmélyítése érdekében egymilliárd dolláros tőkével rendelkező, kétoldalú befektetési alapot hoznak létre.

A gazdasági kérdések mellett a szíriai helyzet is kitüntetett szerepet kapott a bilaterális tárgyalás napirendjén. Putyin és Erdogan egyetértett abban, hogy folytatni kell a harcok beszüntetése érdekében tett erőfeszítéseket. Szóba került a Szírián belüli biztonsági zónák bevezetésének terve is, ami a hosszan tartó fegyvernyugvás megalapozását szolgálhatja, mondta Putyin.

Szükség is lehet az új kezdeményezésekre, hiszen az államfői találkozóval párhuzamosan zajló asztanai béketárgyalások újabb fordulója kudarcba fulladt, miután a felkelők delegációja kivonult a teremből a kormányerők civil áldozatok tucatjait követelő támadásai miatt. Szakértők korábban figyelmeztettek, hogy az összecsapások kiújulása miatt nem sok esély van a tűzszüneti megállapodás felélesztésére a Moszkva, Ankara és Teherán közreműködésével tető alá hozott ­kazahsztáni békefórumon.

Az orosz–török együttműködés eredményességének komoly gátjai vannak Szíriában. Törökország igyekszik egyre nagyobb szerepet játszani a konfliktusban, ám stratégiai érdekei több tekintetben is ütköznek a két nagyhatalmi szereplő, az Egyesült Államok és Oroszország preferenciáival. Ez jelentősen behatárolja a törökök mozgásterét, ugyanakkor nem akadályozza meg őket abban, hogy akár a hadsereg bevetésével is fellépjenek az általuk súlyos nemzetbiztonsági kockázatként értékelt fejlemény, a szíriai kurdok (YPG) további megerősödése ellen.

Washington és Moszkva újabban saját egységeik elhelyezésével próbál gátat szabni Ankara ambícióinak. Az orosz intervenciós erők egyes alakulatai a napokban benyomultak Efrinbe, így téve az esetleges orosz áldozatok miatt kockázatossá a YPG által ellenőrzött észak-szíriai kurd exklávét célzó török tüzérségi csapásokat.

Orientalista.hu – Reuters, Magyar Idők

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑