2018. 02. 13.

Orosz zsoldosok tucatjaival végezhettek amerikai katonák Szíriában

A Bloomberg információi szerint a Szíriai Arab Hadsereg oldalán harcoló oroszok halhattak meg, az összecsapás a múlt héten történt. A halottak száma nem tisztázott, egyes források 100-ra, míg mások 200-ra teszik az áldozatok számát.

Több száz orosz katona veszthette életét a múlt héten Szíriában, az amerikai katonai erőkkel történt összecsapás során. Erről a Bloomberg adott hírt exkluzív információkra hivatkozva.

Bár a halálos áldozatok száma nem tisztázott, amerikai források szerint mintegy 100-an veszthették életüket, és legalább 2-300-an megsebesültek az Eufrátesz-folyó dekonflikciós zónájától mintegy 8 kilométerre zajlott offenzívában. A sebesülteket állítólag moszkvai és szentpétervári kórházakban ápolják.

A Bloomberg azt írja, Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov nem kommentálta a híreket, mondván, hogy a Kreml csak az ország seregében szolgáló katonákkal kapcsolatban tud információval szolgálni. Putyin és Trump bár telefonon beszéltek egymással, a szíriai hadművelet nem került szóba – tette hozzá a szóvivő.

Az összecsapásról annyit tudni, hogy a szíriai kormánypárti erők egy, az amerikai sereg és a kurdok által felügyelt bázist akartak volna elfoglalni az olajban gazdag Deir Ezzor régióban, sikertelenül. Az orosz zsoldosok zászlóalj méretű csapattal érkeztek, tankokkal, valamint tüzérségi támogatással. Az Egyesült Államok serege, amely a szíriai demokratikus erők csapataival állomásozott a bázisnál, légi és tüzérségi támogatással reagált. Úgy tudni, hogy a koalíció részéről nem történt haláleset.

Oroszország a múlt hónapban aláírta Aszad kormányának azon megállapodását, amelynek célja, hogy segítse az ország villamosenergia-hálózatának újjáépítését – emlékeztet a Bloomberg.

A szír kormány Damaszkuszban barbárnak és háborús bűnnek nevezte a történeteket.

Orientalista.hu – HVG, Bloomberg

, , , ,
Back to Top ↑