Cadmus fordítás Cadmus

Oroszország rövidebb időre hosszabbítaná meg a fekete-tengeri gabonamegállapodást

2023. 03. 13.

Oroszország lehetségesnek tartja a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását, de a jelenlegi 120 nap helyett 60 napos hosszabbítást javasol – közölte hétfőn hírügynökségekkel a genfi orosz nagykövetség.

A közleményben Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettest idézve azt írták: “Oroszország vizsgálja a hosszabbítás lehetőségét, de csak további 60 napra”. Versinyin az ENSZ kereskedelmi és segélyezési illetékeseivel tárgyalt hétfőn a gabonamegállapodásról.

Az ukrán gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tévő megállapodást 2022 júliusában írták alá Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői. A megállapodást novemberben 120 nappal meghosszabbították, amely március 18-án lejár.

Az orosz vezetés korábban azt közölte, csak akkor hajlandó a hosszabbításra, ha az orosz exportkorlátozásokat feloldják. Moszkva azzal indokolta álláspontját, hogy noha gabonaexportja engedélyezett, a pénzátutalásra, a szállításra és a biztosításokra vonatkozó szankciók mégis akadályozzák gabonája értékesítésében.

Egy ukrán illetékes a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Kijev a 120 nap helyetti 60 napos hosszabbítást a megállapodás megsértésének tekintené, mert az eredeti egyezségben azt fektették le, hogy a hosszabbítás ideje legkevesebb 120 nap lehet. “60 napos hosszabbításhoz módosítani kellene az eredeti szerződést” – mondta a magas rangú ukrán kormánytisztviselő.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője a tárgyalások után New Yorkban úgy nyilatkozott, hogy a világszervezet mindent megtesz a megállapodás fenntartása érdekében. Mint elmondta: kapcsolatban állnak az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval, az Egyesült Királysággal és más országokkal is, hogy lehetővé tegyék az orosz agrártermékek exportját, “de sok, ehhez szükséges dolog az ENSZ döntéshozatali hatáskörén kívül esik”.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑