Országos kampányt indítottak Pakisztánban a dengue-láz terjedése ellen

Országos fellépést indítottak hétfőn a hatóságok a dengue-láz-járvány ellen Pakisztánban, ahol a betegek száma már meghaladta a 10 ezret.

Szaíd Sah pakisztáni egészségügyi szóvivő szerint eddig 16 ember halt bele a betegségbe. A nagyobb városokban található kórházak dengue-lázas betegekkel vannak tele.

„Legalább 10 013 dengue-lázas esetet jelentettek az országban az idén” – mondta Sah, hozzátéve: a dengue-lázas betegek száma várhatóan növekedni fog a következő napokban.

A betegség terjedésének megakadályozására irányuló erőfesíztés részét képezik megelőző intézkedések és az ingyenes kezelést lehetővé tevő mechanizmusok – mondta a pakisztáni egészségügyi szóvivő.

Zafar Mirza pakisztáni egészségügyi miniszter elmondta, hogy vizsgálatot indítanak a betegség terjedése okainak tisztázására a különböző régiókban. Mirza ugyanakkor azt is mondta, hogy a dengue-lázas betegek éves száma kevesebb az előző éviekhez képest.

A dél-ázsiai országban az elmúlt években rendszeresen tombolt dengue-láz, amely általában július és október között tetőzik a monszunesők idején.

Eközben egy másik dél-ázsiai országban, Bangladesben 75-re nőtt a dengue-lázas halálesetek száma az idén, és több mint 85 ezren fertőződtek meg a kórral.

A dengue-láz, amelynek kórokozóját az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában előforduló, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, amelynek szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑