Országos tüntetéseket indított Pakisztánban az ellenzék a kormány megdöntésére

Országos tüntetéseket indított az ellenzék Pakisztánban Imran Hán miniszterelnök kormányának megdöntésére pénteken.

Kilenc nagyobb párt tömörült a Pakisztáni Demokratikus Mozgalom (PDM) nevű ellenzéki platformba szeptemberben, hogy egységes kampányt folytassanak a kormányzat ellen, amelyet állításuk szerint az országban nagy befolyással rendelkező hadsereg juttatott a kormányfői tisztségbe a 2018-as, szerintük elcsalt választásokon.

Az ellenzéki pártok hívei Gudzsranvála városának stadionjában gyülekezve indították az országos tüntetési hullámot.

Hán, aki korrupcióellenes törekvésekkel került hatalomra két éve, tagadta, hogy a hadsereg hátszelet biztosított volna neki a választásokon. Pénteken pedig kijelentette: nem tart az ellenzék kampányától, mert az szerinte zsarolni próbálja őt annak érdekében, hogy ejtse a vezetőik elleni korrupciós vádakat.

“A jogállamiságért vonultunk ki” – hangoztatta a gudzsranválai megmozduláson Marjam Navaz, Navaz Saríf lánya, aki egyben az egykori pakisztáni miniszterelnök politikai utódjának is számít. “Az igazságtalanság, munkanélküliség és állandó áremelések ellen küzdünk” – húzta alá.

“Távozz Imran, távozz! Lejárt az időd!” – skandálták az ellenzék híveinek tízezrei a stadionban.

A korábbi miniszterelnök, Navaz Saríf Pakisztáni Muszlim Liga (PML-N) nevű pártja alkotja a legnagyobb ellenzéki erőt a dél-ázsiai országban.

Navaz Sarífot, aki a hadsereg bírálójának számít, a pakisztáni legfelsőbb bíróság 2017-ben elmozdította elnöki székéből, a törvényszék 2018 júliusában korrupciós vádakkal börtönbüntetésre ítélte. 2019-ben azonban Londonba távozhatott orvosi kezelésre hivatkozva. A volt kormányfő a hadsereget és a bíróságot hibáztatja, mert szerinte felfújták az ellene szóló vádakat.

A pakisztáni hadsereg ismételten visszautasította ezeket az állításokat.

Pakisztán gazdasági válsággal küszködik, az infláció kétszámjegyű. A következő választásokat csak 2023-ban tartanák.

MTI

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑