2017. 12. 02.

Ősi nép templomát találták meg a Szentföldön

Több mint kétezer éves templomot találtak drónfelvételek segítségével egy izraeli katonai kiképzési területen – adta hírül a The Times of Israel online kiadása.

Az ókori Lákis település környékén – kamerákkal felszerelt katonai drónok októberi felvételein – egy nagyjából 2200 éves templom vagy palota maradványait fedezték fel.

“A drónfelvételek segítettek meghatározni, hol kell ásnunk. Nagyon gyorsan kiderült, milyen különleges épületet fedeztünk fel: az edomita nép egyik templomát”

– írta közleményében Oren Gutfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa, a Horvat ‘Amuda-i ásatások vezetője, valamint Pablo Betzer és Michal Haber, az izraeli régészeti hatóság képviselői.

Az edomiták országát a babiloniak rombolták le a Kr. e. 6. században.

A régészek szerint az országban olyan kevés edomita emlék maradt fenn, hogy ezek “egy kézen megszámolhatók”. A történelem viharai során az edomiták – nagyjából úgy, mint a zsidó nép – vándoroltak, és újra meg újra letelepedtek a Szentföld különböző területein.

Országukat a babiloniak rombolták le a Kr.e. 6. században, a perzsa uralom alatt Júdea déli hegyvidékén voltak városaik. A hellenizmus korában végül asszimilálódtak a zsidókkal.

A komplexum egyik feltárt termében két oltárkövet ástak ki, az egyiket egy bika domborműve díszítette, amely “istenséget jelképezhetett, akit az edomiták imádtak”

– mondta a régész. A helyszínen finom keramikusmunka gyümölcseit, festett tálakat, korsókat, olajlámpákat is találtak.

A régészek úgy vélik, az edomita épületet szándékosan rombolták le, valószínűleg a makkabeus hódítás után.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑