Cadmus

Összecsapott Al-Hadi erői az Al-Kaidával – Sok a halott

Huszonhatan haltak meg kedden a jemeni ex-elnök Al-Hadi erői  és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó harcosok közötti összecsapásokban az ország déli részében – közölték helyi illetékesek.

A jemeni biztonsági erők nevük elhallgatását kérő tisztségviselőinek tájékoztatása szerint saját erőik 11 embert vesztettek, és 15 dzsihadista is meghalt az al-Kaida Abidzsán tartományban fekvő, hegyvidéki fellegvára ellen indított támadásban.

Az Ádentől keletre fekvő térség régóta a szélsőségesek biztos menedékének számított, már az 1990-es években is, amikor a szovjetek ellen Afganisztánban harcoló és onnan visszatérő harcosokat vonzotta.

Manosur Al-Hadi jemeni ex-elnök , amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tavaly március óta légicsapásokkal támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező – Ali Abdallah Saleh előző volt elnökkel szövetséges – síita Húszi harcosokkal, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost. A harcokban becslések szerint legalább 10 ezer ember halt már meg. Az országban uralkodó káoszt kihasználva az Arab-félsziget al-Kaidája nevű szervezet is megvetette a lábát Jemenben.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑