Ostromállapot: több mint kétszáz menekült hatolt át a kerítésen Melillánál

Több mint 200 illegális afrikai bevándorló hatolt át erőszakkal Marokkóból Melilla spanyol beékelődésbe, többen – közöttük egy rendőr – megsebesültek – közölték a hatóságok.

Kétszázkilenc, Fekete-Afrikából érkezett és Európába tartó bevándorló hatolt át szombat délután a kettős kerítésen – írja az MTI a melillai kormányhivatal közleményére hivatkozva.

A rendőrt egy bevándorló támadta meg a kerítés megmászásához használt horoggal, amikor az útjukat akarta állni – áll a kommünikében.

Az afrikai bevándorlók gyakran horgokkal vagy szöges talpú cipőben próbálnak meg áthatolni a falon. Négy bevándorlót kisebb sérülésekkel kórházba szállítottak. A spanyol médiában közzétett telefonos videofelvételeken látni lehetett, amint bevándorlók egy csoportja a város utcáin fut. Őket később egy befogadóállomáson helyezték el.

A határt két, hat méter magas, acélkábelekkel megerősített drótkerítés védi. Afrikai bevándorlók gyakran próbálnak meg a marokkói Melillából és Ceutából Európába jutni. A két spanyol beékelődés az egyetlen szárazföldi átjáró Afrika és az Európai Unió között.

Az elmúlt években bevándorlók ezrei próbáltak meg áthatolni a 12 kilométer hosszú melillai és a 8 kilométer hosszú ceutai határon a drótkerítésen áthatolva, a tengerpart mentén úszva vagy járművekben elrejtőzve.

Tavaly rekordszámú – csaknem 22 900 – afrikai próbált meg Spanyolországon keresztül Európába jutni a Frontexnek, az EU határőrizeti szervének adatai szerint.

Orientalista.hu – MNO

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑