Cadmus fordítás Cadmus

Osztrák külügyminiszter: Törökországgal be kell szüntetni az EU-csatlakozási tárgyalásokat

A Törökországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalások végérvényes beszüntetését szorgalmazta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az oe.24 TV-nek adott interjújában.

„Formálisan is be kellene fejezni a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ez lenne az egyetlen helyes és logikus lépés” – vélekedett a tárcavezető a szerda este sugárzott interjúban. Schallenberg kifejtette: az EU az alapértékek betartását várná a török kormánytól, Ankara azonban nem mutat közeledést, épp ellenkezőleg, elfordult Európától. Szerinte az EU tagállamai közül egyre többen vannak, akik ugyanígy látják a helyzetet. Arról is beszélt, hogy szerinte a tárgyalások régóta képmutató módon zajlanak.

Az osztrák külügyminiszter szerdán járt Görögországban, és látogatását követően élesen bírálta a török elnököt. „Cinikus, államilag szervezett embercsempészet zajlik, az embereket téves információkkal és hamis hírekkel ösztönözték, hogy útra keljenek” – mondta, hozzátéve, hogy ezért fontos a segítségnyújtás az EU külső határait védő Görögországnak.

Schallenberg úgy vélekedett: a jelenlegi helyzetet a törökök „tudatosan idézték elő és provokálták ki”, mivel nyomást akarnak gyakorolni az EU-ra.

Arról is beszélt: a török hivatalnokok felvételeket készítenek görög kollégáikról, hogy az európai közvéleményt negatívan befolyásolják Görögországgal szemben. Recep Tayyip Erdoğan magatartása „meglepő, megmagyarázhatatlan és nem elfogadható” – szögezte le Schallenberg.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑