Öt megszálló török katonával végeztek a szírek

Ismét török egységeket lőttek hétfőn a szíriai katonák tüzérsége az iszlamista fegyveresek utolsó bástyájának számító, északnyugati Idleb tartományban. A támadásban öt török katona meghalt, öt másik megsebesült – közölte a török védelmi minisztérium.

A beszámoló szerint olyan török egységeket ért támadás, amelyeket Ankara a napokban az iszlamisták védelmére erősítésképpen küldött a térségbe. A tárca kiemelte: a támadást követően állítólag török hadsereg bemért több szír célpontot, és intenzív tűz alá vette őket.

Az eset után Hulusi Akar török védelmi miniszter a török kormánypárt ankarai székházába sietett, hogy Erdogan török elnökkel találkozzon.

A szíriai hadsereg és a megszálló török hadsereg között először múlt hétfőn törtek ki heves harcok Idlebben. A szíriai csapatok tüzérségi támadásának következtében hét török katona és egy polgári alkalmazott meghalt, 13 katona megsebesült. Az incidens  az akkor még az iszlamisták megszállás alatt lévő Szerakab településtől nyugatra történt.

Erdogan szerdán arra szólította fel a saját területén felszabadító szíriai hadsereget, hogy vonuljon ki országa újonnan felszabadított területéről.  Egyúttal leszögezte: amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát.

Idleb az Ankara által támogatott iszalmista  fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a szír katonák és számos önvédelmi alakulatok köztük keresztény csoportok is offenzívát indítottak orosz támogatással.

A tartomány nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, iszlamista  fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. Damaszkusz és Moszkva mindegyiket terroristaként kezeli.

A szíriai csapatok vasárnap bejelentették, hogy az utóbbi napok hadmozdulatai során sikerült 600 négyzetkilométer területet szabadítottak fel Idleb és a szomszédos Aleppo tartományokban.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑