Cadmus fordítás Cadmus

Öt migránst találtak holtan egy csónakban Málta partjainál

2020. 04. 16.

Egy tankhajó 49 migránst vett fedélzetére a máltai felségvizeken, a menedékkérők csónakjában öt holttestet is találtak – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerdán Twitter-oldalán.

A kedden megtalált migránsokat a líbiai parti őrségnek adták át, amely visszaszállította őket Tripoliba, ahol egy őrzött létesítményben helyezték el őket. A menedékkérők az IOM helyi dolgozóinak arról számoltak be, hogy az útra kelt csoportjukból heten eltűntek.

„Követeljük, hogy a tengeren felvett embereket ne vigyék nem biztonságos kikötőkbe. Sürgősen alternatívát kell találni a líbiai partra szállások helyett” – hangsúlyozta az IOM.

Szafa Mszelhi, az IOM egyik szóvivője elmondta, hogy a menedékkérők eritreai és szudáni állampolgárok.

Málta Olaszországgal együtt lezárta kikötőit a migránsok előtt. A vallettai kormány arra hivatkozott, hogy nem tudja biztosítani a hajókon tartózkodó illegális bevándorlók megsegítéséhez szükséges eszközöket, mert minden helyi erőforrást a koronavírus-járvány megfékezésére fordítanak.

Az IOM a nap folyamán közölte, hogy a parti őrség egy hajójáról a hatóságok biztonsági megfontolások miatt 277 migránst nem engedtek partra szállni Tripoliban. A kikötőt ugyanis a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány székhelye ellen tavaly április óta offenzívát folytató Halífa Haftar tábornok csapatai támadták.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑