Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán: A rendőrség összecsapott a tüntetőkkel

A hatóságok mintegy 4000 emberrel elkezdték szombaton felszámolni azt az ülősztrájkot, amellyel egy radikális iszlamista párt támogatói csaknem három hete blokkolnak több, a fővárosba, Iszlámábádba vezető főutat.

A rendőrök éles lőszert nem, de gumibotot, könnygázt és vízágyúkat vetettek be, és összetűztek  a mintegy ezer tüntetővel. A demonstrálók kővel dobálták a rendőröket. Az összecsapásokban kórházi források szerint több mint százan megsebesültek, zömmel rendőrök. Egy sebesült rendőr a kórházban belehalt sérülésébe. A rendőrség több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vett.

A hatóságok közben arra utasították a magánkézben lévő tévéadókat, hogy szüntessék be adásukat, mert megsértették a hírközlési szabályokat azzal, hogy élőben közvetítették az ülősztrájk elleni rendőrségi akciót. A rendőrségi akció hatására a párt hívei más pakisztáni városokban is elkezdtek tüntetni, de ezek a demonstrációk egyelőre békések.

A Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah párt hívei azért tüntetnek, hogy mondjon le Záhid Hamíd igazságügyi miniszter, mert szerintük alkotmányellenes egy törvénymódosítása. A tüntetők azzal vádolják az igazságügyi tárca vezetőjét, hogy kihagyta az ország választójogi törvényében szereplő esküszövegből az utalást Mohamed prófétára. Hamíd időközben közölte, hogy nem szándékos hiba történt, s a mulasztást már helyrehozták.

A miniszter videóüzenetében pedig azzal védekezett, hogy ő is hívő muszlim, aki hitet tesz amellett, hogy “Mohamed volt Isten utolsó prófétája”. A pakisztáni kormány egy héttel ezelőtt “utolsó figyelmeztetésként” felszólította a tüntetőket, hogy vessenek véget az ülősztrájknak. A tüntetés beszüntetését már korábban elrendelte egy bíróság. A párt azonban visszautasított minden felszólítást.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑