Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán a valutaalap segítségére szorul

A pakisztáni rúpia 4,3 százalékkal erősödött a dollárral szemben tegnap napközben, miután helyi médiumok arról számoltak be, hogy Kína jóváhagyott egy 2 milliárd dolláros kölcsönt Iszlámábádnak.

A pakisztáni jegybank ugyan nem erősítette meg a hírt a Reuters hírügynökségnek, de nem ez lenne az első eset, hogy Peking kisegíti az országot: a kínai kereskedelmi bankok legalább 5 milliárd dollár értékben adtak kölcsönt Iszlámábádnak az elmúlt pénzügyi évben. Pakisztáni pénzügyi hivatalnokok azonban úgy vélik, immár elkerülhetetlen, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyaljanak egy mentőcsomagról.

Nehéz helyzetben vagyunk, segítségre szorulunk. Nem hiszem, hogy megoldhatjuk a problémáinkat az IMF támogatása nélkül – idéz a Financial Times egy kormányzati tanácsadót, aki szerint 10-12 milliárd dolláros mentőcsomagra lenne szükség.

Sok elemző ért egyet az IMF-kölcsön szükségességét megfogalmazó állásponttal. Pakisztán devizatartalékai jelentősen csökkentek az elmúlt hónapokban, miután az emelkedő olajárak megnövelték az importszámlát. A jegybank júliusi adatai szerint mindössze 9 milliárd dollár devizatartaléka maradt az országnak, ez pedig két hónapnyi import finanszírozására sem elegendő. Emellett az államadósság és a folyó fizetési mérleg hiánya is egyre nagyobb.

Az IMF segítsége ugyanakkor keresztülhúzhatja a frissen megválasztott miniszterelnök, Imran Khan számításait. A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) párt vezetője a kampányidőszakban nagy állami költekezést helyezett kilátásba.

Vg.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑