Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Pakisztán afgán menekültek százait toloncolta vissza hazájukba

2021. 09. 10.

Pakisztán afgán menekültek százait toloncolta vissza hazájukba – közölték szerdán az iszlámábádi hatóságok.

A tájékoztatás szerint olyan emberekről van szó, akik érvényes iratok nélkül szöktek át a határon Pakisztánba a radikális iszlamista tálibok afganisztáni hatalomátvételét követően.

A dpa német hírügynökség úgy tudja, több mint hétszáz afgánról van szó, bár ezt a számot sem a pakisztáni határőrség, sem a beludzsisztáni tartományi vezetés nem erősítette meg. Beludzsisztánban üzemel ugyanis egy olyan határátkelő, amelyet gyakran használnak kitoloncolásokhoz.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter már korábban felhívta a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy országa nem képes további menekülteket befogadni. A térségbéli országok külügyminisztereivel szerdán tartott közös videókonferenciáján felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyja sorsára Afganisztánt. Hangsúlyozta, hogy a dél-ázsiai országban olyan keretfeltételeket kell teremteni, amelyek meggátolnak egy újabb tömeges kivándorlást. Az iszlámábádi kormány szervezésében tartott tanácskozáson Kína, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Irán és Üzbegisztán külügyminiszterei vettek részt.

Pakisztánban él az afgán menekültek legnagyobb közössége, becslések szerint számuk eléri a 2,7 milliót. Sokan közülük Afganisztán 1979-es szovjet inváziója, illetve későbbi konfliktusok nyomán menekültek a szomszédos államba.
Az iszlámábádi vezetés ismételten azzal fenyegetett, hogy kitoloncolja az afgán menekülteket, de sosem váltotta valóra e szándékát.

Pakisztán együttműködésre ösztönözte a nemzetközi közösséget az afgánokkal

Az afgánokkal együtt kell működni, mert csak így lehet megakadályozni a humanitárius válság kialakulását – sürgette a nemzetközi közösséget Pakisztán az Afganisztánnal határos országok külügyminisztereinek szerdai virtuális találkozóján.

“Az újbóli diplomáciai és nemzetközi jelenlét az országban (Afganisztánban) nyugalommal töltené el az afgán embereket” – mondta Sah Mahmúd Kuresi, a találkozót rendező Pakisztán külügyminisztere. “Ha sikerül elejét venni egy humanitárius válságnak, egyúttal biztosítani a gazdasági stabilitást, akkor meg lehet szilárdítani a békét, és meg lehet akadályozni a tömeges kivándorlást” – fogalmazott.

A találkozón az Afganisztánnal határos országok – Pakisztánon kívül Kína, Irán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán – külügyminiszterei tanácskoztak arról, hogy elismerjék-e az új, kedden bejelentett afganisztáni tálib kormányt.

Néhány órával Kuresi kijelentéseit megelőzően Fauád Csaudhrí pakisztáni tájékoztatási miniszter mindazonáltal úgy nyilatkozott: Pakisztán nem hoz elhamarkodott döntést arról, hogy elismeri-e az új afgán vezetőket. A radikális iszlamista tálibok támogatásával gyakran vádolt Pakisztán már korábban is közölte: nem hoz egyoldalú döntést, hanem inkább a regionális szereplőkkel közös nézőpont kialakítását részesíti előnyben.

Üzbegisztán üdvözölte az afgán átmeneti kormány bejelentését. “Reményeink szerint ez a döntés a kezdete lesz a széleskörű nemzeti konszenzus, illetve a tartós béke és stabilitás megteremtésének az országban” – közölte az üzbég külügyminisztérium, hozzátéve: Üzbegisztán kész a konstruktív párbeszédre.

“Az afganisztáni helyzet közvetlenül befolyásolja a helyzetet a közép-ázsiai országokban” – fogalmazott Emomali Rahmon tádzsik elnök, aki több erőfeszítést sürgetett a nemzetközi közösség részéről az Afganisztánt sújtó problémák megoldására érdekében.

A nemzetközi közösségben fokozódtak az aggodalmak az afganisztáni nők jogait, illetve a szabadságjogokat illetően azután, hogy a tálibok kedden ismertették a mozgalom veteránjaiból álló átmeneti kormányuk összetételét, abban sem nők, sem a rivális politikai és etnikai csoportok – köztük a tálibok előző uralma alatt üldözött hazara síita kisebbség – tagjai sem kaptak helyet. Egyelőre nem tudni, hogy a 33 tagú ügyvivő kormány megbízatása meddig szól, és lesznek-e választások.

Peter Stano, az Európai Unió (EU) külügyi szolgálatának szóvivője szerdán bírálatának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ideiglenes tálib kormány nem teljesítette azt az ígéretét, miszerint más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek is helyet ad a kabinetben. A segély és fejlesztés szempontjából Afganisztán egyik főbb támogatójának számító Európai Unió a múlt héten egy valamennyi felet képviselő kormány létrehozását szabta feltételül a tálibokkal történő együttműködéshez.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑