Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán átadta az indiai pilótát

2019. 03. 02.

Pakisztán pénteken átadta Indiának Abinandan Vartaman pilótát, akinek repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő.

Vartaman helyi idő szerint 17 óra 30 perckor lépett indiai földre a Pandzsáb állambeli Attarinál. Előzőleg a pakisztáni Kasmírban található Vagah határátkelőnél adták át az indiai hatóságoknak független nemzetközi megfigyelők jelenlétében. A repülőezredest katonai konvoj szállította Lahorból a határvárosba.

A pilótát egészségügyi ellenőrzésre egy amritszári kórházba szállítják, majd a katonai konvojjal utazik tovább a fővárosba. Iszlámábád előzőleg jelezte, békülési gesztusnak szánja az átadást, a kasmíri feszültségeket enyhítendő.

A héten kiéleződött a feszültség India és Pakisztán között a vitatott kasmíri térségben. India kedden közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. A szélsőségesek egyik tagja február 14-én öngyilkos merényletet követett el, amelyben egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – 40 tagja vesztette életét Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

Szerdán három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, összecsapásokról, határ menti kitelepítésekről, valamint közlekedési tilalmakról érkeztek jelentések.

Pakisztán szerdán lezárta légterét, amelyet pénteken részlegesen újra megnyitott, hogy a repülőgépek fel- és leszállhassanak Iszlámábádban, Pesavarban, Karacsiban és Kvettában. Az ország többi repülőtere március 4-ig zárva marad.

A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑