Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán az Iránnal való kapcsolatok helyreállítását szorgalmazza

2024. 01. 19.

Pakisztán felülvizsgálja biztonságpolitikáját a szomszédos Iránnal kialakult feszültség miatt – jelentette be az ország információs minisztere pénteken, miután a héten a két ország drónokkal és rakétákkal egymás területét támadta.

A Geo TV helyi hírtelevízió a nap folyamán, a pakisztáni nemzetbiztonsági tanács ülése után jelentette, hogy az iszlámábádi kormány a kialakult patthelyzet feloldását és a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállítását szorgalmazza Iránnal.

Ezt követően a pakisztáni külügyminiszter beszélt iráni hivatali kollégájával, és jelezte országa készségét arra, hogy “a kölcsönös bizalom és együttműködés szellemében minden kérdésben” közös erőfeszítéseket tegyen Iránnal. Az iráni külügyminiszter is jelezte, hogy érdekelt a helyzet rendezésében.

António Guterres ENSZ-főtitkár korábban maximális önmérsékletre intette a két szomszédos országot rakétapárbajuk miatt.
Irán kedden támadta a Teherán és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett, szunnita militánsokból álló, Dzsais al-Adl nevű szervezet két fontos pakisztáni bázisát. A szervezet korábban több délkelet-iráni merénylet elkövetőjeként jelentkezett. Az Irán általi támadásban két gyerek életét vesztette, hárman pedig megsebesültek.

Válaszul csütörtök hajnalban Pakisztán iráni területen működő lázadószervezetre mért – iráni hivatalos források szerint – több halálos áldozattal járó, “rendkívül összehangolt és célzott, precíziós katonai csapásokat”. Az iszlámábádi közleményben hangsúlyozták, hogy a támadást egy tervezett nagyszabású terrorista akcióról szerzett értesülést követően hajtották végre “Pakisztán biztonságának megvédése érdekében”.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑