Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán legnépesebb városa buszjáratot indít csak nőknek

2023. 01. 27.

A zaklatások elleni harc jegyében női buszjáratokat indítanak Pakisztán legnépesebb városában, Karacsiban. A tíz, rózsaszínre festett jármű február elsejétől rója a karacsi belváros útjait – közölte Fida Husszein Baladi, Szind tartomány tömegközlekedési hatóságának szóvivője pénteken.

A rózsaszín buszok személyzete is nőkből fog állni, egyedül a járművek sofőrje lóg majd ki a sorból.

A kezdeményezéssel azt akarják megakadályozni, hogy a tömegközlekedési eszközökön zaklassák a nőket, “biztonságos közlekedési lehetőséget biztosítsanak a nőknek és lányoknak, akik így nyugodtan járhatnak dolgozni, iskolába vagy egyetemre” – nyilatkozta Baladi a dpa német hírügynökségnek.

Pakisztánban igen gyakori, hogy a tömegközlekedési eszközökön zaklatják a nőket. A nagyobb városok metrójáratain már régóta vannak olyan kocsik, amelyekbe csak nők szállhatnak be, sok férfi azonban figyelmen kívül hagyja a szabályt.

A rózsaszín buszok számát a jövőben növelni szeretnék, hogy hálózatuk a húszmilliós város egészét lefedje.

A dél-pakisztáni város női lakói üdvözölték a a kezdeményezést. Aszifa Fán egyetemista, aki évek óta Karacsiban tanul, a dpa-nak elmondta: a pénteki bejelentés “ösztönzést jelent” a helyi nők számára, ugyanis a konzervatív családokban élő fiatal lányok ezrei kénytelenek felhagyni tanulmányaikkal vagy otthagyni munkahelyüket csak azért, mert nincs biztonságos helyi közlekedés.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑