Pakisztán – Levél Akash Bashir mártíromságának ügyében

A juhanabadi katolikus közösség azzal a kéréssel fordult Lahor érsekéhez, tolmácsolja kérésüket Ferenc pápa felé, hogy engedélyezze az eljárás megindítását Akash Bashir, volt szalézi növendék mártíromságának ügyében.

A fiatal önkéntes biztonsági őr, Akash Básir élete feláldozásával több, mint kétezer hívő életét mentette meg, amikor feltartóztatta az öngyilkos merénylőt, és megakadályozta, hogy bejusson a Szent János-templomba. A magát feláldozó fiatal a merénylővel együtt vesztette életét.

Mintegy 450.000 katolikus él Lahor érsekség területén. Ez a legnagyobb katolikus közösség Pakisztánban. Sajnos ez a város ismert a merényletekről is: 2016 húsvétján megöltek 78 embert és megsebesítettek 300-at, többnyire keresztényeket; vagy a kettős támadás során, 2015. március 15-én, amikor a vasárnapi szertartás alatt követtek el robbantásos merényleteket egy katolikus és egy protestáns templomnál Juhanabad keresztény többségű negyedben, amely során az egyik fiatal biztonsági őr, a volt szalézi növendék, Akash Bashir feláldozta életét, hogy elkerülje a mészárlást a hívők között, és megakadályozta, hogy a merénylő bejusson a Szent János-templomba.

Juhanabad kerület területén van az egyik legnagyobb keresztény közösség Pakisztánban, amelyet 1963-ban alapított Hennry, katolikus pap. Központja a Szent János-templom, amelynek plébánosa Francis Gulzar, egyben az egyházmegye vikáriusa, január 6-án levelet küldött Sebastian Francis Shah érseknek, és „hivatalosan kérte az eljárás megindítását, amely kimondja Akash Bashir vértanúságát, hogy hivatalosan is tisztelhessék Juhanabad plébániai közösségében.”

„Én magam is – mondja a levél – tanúja voltam a tragikus öngyilkos támadásnak a plébániatemplomban, míg ünnepeltem a szentmisét több mint 2500 hívő részvételével 2015. március 15-én (…). Akash Bashir, egy 18 éves fiatal volt az egyik önkéntes biztonsági felelős a templom bejáratánál; nagy bátorsággal állította meg az öngyilkos merénylőt, még akkor is, amikor az széttárta a kabátját és megmutatta, hogy tele van robbanóanyagokkal, követelve, hogy engedje be. De Akash annyira telve volt szeretettel az Egyház és a Szentlélek iránt, hogy nem gondolt a saját életére. Azonnal a támadó elé állt, és nem engedte tovább, amíg a terrorista fel nem robbantotta magát. Akasha abban a pillanatban meghalt, de bátor, a szeretet törvényéből fakadó tettével megmentette sok hívő életét.

Sajnos, ennek ellenére az öngyilkos támadás 20 ember halálát követelte és 80 ember megsebesült, de a vérontás sokkal nagyobb lett volna, ha a támadónak sikerül bejutnia a templomba.

Juhanabad keresztény közössége büszke az ifjú hősre, és kéri Excellenciádat, hogy továbbítsa a kérést a Szentatya és az illetékes Kongregáció felé.

A közösségünk imádkozik erre a célra, Önért, és az egész pakisztáni egyházért” – zárja levelét a plébános.

A keresztények Pakisztánban egy apró kisebbség – mindössze 2%-a az ország mintegy 190 millió lakosának; de az Egyház nagyon is élő ott. A keresztények nagy része nagyon szegény, de gazdagok hitben, valóban érdekli őket Isten Igéje, és sok közöttük az elkötelezett világi. Széles körű népi mozgalom indult Akash Basir szentté avatása érdekében, aki a templom szomszédságában működő szalézi műszaki iskola növendéke volt. A fiatal vértanú lenne Pakisztán első szentje.

Orientalista.hu – Szaléziak.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑