Pakisztán lezárta afganisztáni határát a tálibok fenyegetése miatt

Afganisztánban szombaton tartanak elnökválasztást. A tálibok jelezték: mindent megtesznek a voksolás meghiúsításáért.

Pakisztán pénteken lezárta afganisztáni határát, hogy fokozza a biztonságot a másnapi afgán elnökválasztás előtt, miután a tálibok kilátásba helyezték, hogy fegyveres támadásaikkal meghiúsítják a szavazást. A határátkelők pénteken és szombaton is zárva lesznek – közölte az iszlámábádi külügyminisztérium.

Pakisztán emellett fokozott biztonsági óvintézkedéseket léptetett életbe a határ mentén.

Egyes vádak szerint Iszlámábád menedéket nyújt a táliboknak, akik pakisztáni területről kiindulva hajtják végre véres támadásaikat Afganisztánban. Kabul szerint a pakisztáni hírszerzés tud a felkelők tevékenységéről, és szemet huny felette. Iszlámábád ezt tagadja.

Afganisztánban szombaton tartanak elnökválasztást. A tálibok jelezték: mindent megtesznek a voksolás meghiúsításáért. Az iszlamista lázadók közölték, hogy támadásokat fognak végrehajtani a biztonsági erők ellen a szavazóhelyiségeknél, illetve utakat fognak eltorlaszolni, hogy akadályozzák a szavazást. Egyúttal figyelmeztették az embereket, hogy biztonságuk érdekében maradjanak otthon, és ne menjenek el szavazni. A tálibok szerint az elnökválasztás összeesküvés arra, hogy az ország „megszállóinak céljait megvalósítsák”.

Hetekkel korábban a végleges megállapodás előtti pillanatban összeomlottak a béketárgyalások az Egyesült Államok és a felkelők között. Washington a 2001 óta tartó afganisztáni konfliktus lezárása érdekében egyezkedett a tálibokkal. Donald Trump amerikai elnök arra hivatkozva vetett véget a tárgyalásoknak, hogy a tálibok folytatták gyilkos merényleteiket Afganisztánban.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑