Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán megkezdte afgán menekültek biometrikus adatainak gyűjtését és ellenőrzését

Pakisztán megkezdte az afgán menekültek biometrikus adatainak összegyűjtését és ellenőrzését, hogy szigorítson az országban évtizedek óta élő menekültek ellenőrzésén.

A pakisztáni Nemzeti Adatbázis és Nyilvántartó Hatóság (NADRA) a készségekre és oktatásra is vonatkozó adatokat gyűjt attól az 1,4 millió afgán menekülttől, akit nyilvántartásba vettek, és a nyilvántartásba vételt igazoló kártyával láttak el 2007-ben.

Az adatellenőrzésre 10 év után kerül sor, és várhatóan jövő áprilisig tart.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője szerdán elmondta: ez az első alkalom, hogy a menekültek “okoskártyákat” kapnak.

A pakisztáni kormány szerint több mint hárommillió afgán menekült él az országban, több mint felük iratok nélkül. Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánba a szovjet megszállás (1979-89) kezdetét követően és a későbbi konfliktusok során menekültek afgán állampolgárok.

A világ egyik legnagyobb afgán menekültközösségének helyet adó Pakisztán azonban már jelezte, hogy nem tud már több menekültet befogadni. A pakisztáni hatóságok a hónap során több száz olyan afgán állampolgárt toloncoltak ki, aki az augusztusi tálib hatalomátvételt követően menekült Pakisztánba.

Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑