Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán pénteken elengedi az elfogott indiai pilótát

2019. 02. 28.

Pakisztán pénteken elengedi azt az indiai pilótát, akinek a repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő – jelentette be Imran Hán miniszterelnök csütörtökön a parlamentben.

Hán hangsúlyozta, hogy Iszlámábád a lépést békülési gesztusnak szánja, és hozzátette, szerdán megpróbált kapcsolatba lépni Narendra Modi indiai miniszterelnökkel is.

Pakisztán békét akar – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, Iszlámábád szándékát azonban nem szabad a gyengeség jelének tartani. A térség akkor lesz virágzó, ha béke és stabilitás uralkodik. Mindkét oldalnak ez az érdeke – tette hozzá Kasmírra utalva.

Hán nem tért ki arra, szabtak-e feltételeket az elengedéshez.

Újdelhi részéről egyelőre nem érkezett reagálás, noha a nap folyamán korábban Modi felszólította az ország népét, „vegye fel a harcot az ellenséggel”.

Az ABP News indiai televíziós társaság internetes oldalán közzétett értesülések szerint Abinandan Vartaman pilótát vélhetően a pakisztáni Kasmírban található Vagah határátkelőnél adják majd át az indiai hatóságoknak.

A dpa hírügynökség hatósági forrásokra hivatkozva csütörtökön azt közölte, a pakisztáni hatóságok megkezdték Kasmír pakisztáni felügyelet alatt álló részén, az indiai határ melletti falvak lakosainak a kitelepítését. Ugyanekkor az indiai részen az ottani hatóságok a határvonalhoz közeli iskolákat zártak be.

Pakisztánban leállították az Indiába tartó vonatokat is, több tucat indiai így az ország északkeleti részén fekvő Lahor városában rekedt.

India kedden közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. Szerdán három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, és további összecsapásokról érkeztek jelentések. Az egyik lelőtt indiai repülőgép Kasmír pakisztáni oldalán csapódott be, ennek egyik, alezredesi rangban szolgáló pilótája került a helyi erők fogságába.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑