Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztánban ismét járványos gyermekbénulás elleni kampány indult

2023. 10. 02.

Idén másodjára indítottak járványos gyermekbénulás elleni országos oltási kampányt hétfőn Pakisztánban, melynek során a tervek szerint 44 millió, öt éven aluli gyereket oltanak be.

Anvár-ul-Hakk Kakar ügyvezető miniszterelnök a televízióban arról tájékoztatott, Iszlámábádban az oltókampány öt napig tart, s felszólította a szülőket, működjenek együtt a mintegy 350 ezer, házról házra járó egészségügyi dolgozóval.

Az oltási kampányt szigorú biztonsági intézkedések mellett indították el, az oltást végzőket rendőrök és a biztonsági erők más tagjai kísérik.

Az elővigyázatosság oka, hogy az utóbbi évek oltási kampányai során több támadás érte az egészségügyi dolgozókat, szélsőségesek ugyanis azt terjesztik, hogy a vakcina meddőséget okoz az immunizált gyerekeknél, az oltási kampány mögött pedig “nyugati összeesküvést” sejtetnek.

Idén már megöltek egy a kampányt biztosító katonát, valamint több rendőr ellen is támadást követtek.

A világon már csak Pakisztán és a vele szomszédos Afganisztán nem mentes a gyermekbénulás kórokozójától, miután 2020-ban Nigéria bejelentette, hogy sikerült megszabadulnia tőle.

Afganisztánban a tálibok a 2021-es hatalomátvételük előtt megtiltották az oltások beadását az általuk irányított területeken. Az ENSZ azonban a tálib vezetőkkel folytatott tárgyalása során elérte, hogy országszerte folytassák a gyerekek beoltását.

Pakisztánban a hivatalos adatok szerint idén öt gyermeknél diagnosztizálták a poliovírus agresszívabb változatát, amelyből a tavalyi évben két esetet találtak.

A járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) vírusos megbetegedés, amely a központi idegrendszert támadja meg. A múltban a gyermekhalálozások, az akut bénulás és az egész életen át tartó rokkantság egyik fő okozója volt.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑