2020. 04. 05.

Pakisztánban ismét őrizetbe vették Daniel Pearl újságíró feltételezett gyilkosát

Őrizetbe vették pénteken Daniel Pearl amerikai újságíró elrablóját és feltételezett gyilkosát, dacára annak, hogy egy pakisztáni bíróság az előző nap eltörölte a rá kiszabott halálbüntetést.

Ahmed Omar Szajid Sejk és három társa három hónapig őrizetben marad – közölte a dél-pakisztáni Szindh tartomány belügyminisztériuma.

Omar Szajidot csak emberrablásban találták bűnösnek, és büntetését hét év börtönre változtatták. A pakisztáni származású brit állampolgár összesen 18 évet töltött őrizetben, így büntetését már letöltötte.

Ügyvédje, Havja Navíd csütörtökön arról számolt be, hogy a férfi három állítólagos tettestársát, akiket korábban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, felmentették.

A négy férfi ennek értelmében szabadon távozhatott volna, ám ahogyan arra a dpa német hírügynökség rámutat, a pakisztáni hatóságok ismét letartóztatták őket egy olyan törvényre támaszkodva, amely lehetővé teszi számukra, hogy akár három hónapig, bármiféle vád nélkül fogva tartsanak embereket.

A The Wall Street Journal újságírójaként dolgozó, 38 éves Daniel Pearl 2002. január 23-án tűnt el Karacsiban.
Eltűnése előtt információkat gyűjtött oknyomozó cikkeihez a Karacsiban tevékenykedő iszlamista fegyveresekről.

Egy hónappal később az Egyesült Államok karacsi konzulátusára eljuttattak egy felvételt Pearl lefejezéséről.

Egy három évig tartó független nyomozás 2011-ben megállapította, hogy a pakisztáni igazságszolgáltatás tévedett, és a négy elítélt nem volt jelen Pearl kivégzésénél. A vizsgálatot az újságíró volt kollégája és barátja, Aszra Nomani vezette. Nomani szerint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényleteket is kitervelő Háled Sejk Mohamed fejezte le Pearlt. Őt 2003-ban elfogták, és a guantánamói börtönbe zárták.

A terroristát kihallgató egyik pszichológus elmondta, hogy a férfi beismerte, hogy ő ölte meg az újságírót.

MTI, Origo.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑