Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztánban letartóztatták a volt miniszterelnök több száz támogatóját

2023. 03. 20.

A pakisztáni rendőrség hétfőn letartóztatta az ország volt miniszterelnöke, Imran Hán több száz támogatóját és szövetségesét.

A letartóztatásokat a fővárosban, Iszlámábádban, valamint Lahorban hajtották végre, az érintetteknek a gyanú szerint közük volt a Hán melletti szimpátiatüntetések során kibontakozott erőszakcselekményekhez – derült ki a hatóságok bejelentéséből, melyet a volt miniszterelnök vezette Pakisztáni Igazságosság Párta (PTI) is megerősített.
A múlt héten rendezett tüntetéseken több összecsapás történt a politikus támogatói és a rendőrök között Karacsiban, Iszlámábádban és Ravalpindiben is.

Favvád Csódri, a PTI szóvivője azt közölte, a párt vezetőinek a házait átkutatták.

Bilál Kamjana, Lahor rendőrkapitánya a sajtónak azt mondta, a rendőrök a többi között terrorizmus gyanúja miatt tartottak házkutatásokat, és összesen 125 embert tartóztattak le.

Az iszlámábádi rendőrség azt közölte, a PTI 198 támogatóját tartóztatták le gyújtogatás és hatósági személy ellen elkövetett támadás gyanújával.

A hatóságok azt közölték, folytatják a házkutatásokat.

Hán 2018-ban került hatalomra és azt ígérte, hogy megtöri a Pakisztánt addig irányító családok uralmát. Tavaly áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy egy amerikai összeesküvés eredményeképpen a hadsereg részvételével végrehajtott akció volt. Azóta több tüntetést szervezett, és előrehozott választások kiírását követeli.

A hatóságok Hánt a többi között pénzmosással és értékes állami ajándékok eltulajdonításával gyanúsítják.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑