Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztánban lezárták a fővárosba vezető utakat egy ellenzéki tüntetés előtt –

2022. 05. 26.

A pakisztáni rendőrség szerdán lezárta az Iszlámábádba vezető összes főbb utat nem sokkal a volt miniszterelnök, Imran Hán által a fővárosba meghirdetett ellenzéki tüntetés előtt.

Az áprilisban elmozdított Hán korábban azt hangoztatta, hívei mindaddig kitartanak a tiltakozó akciókkal, míg újabb választásokat nem rendeznek, amelyeket a törvények értelmében egyébként 2023 októberéig kell megtartani. Azt is megígérte, hogy “Pakisztán történelmének legnagyobb” tüntetését tartják meg.

A Sehbaz Saríf vezette új, koalíciós kormány kedden már bejelentette: nem engedélyezi a tüntetést, amely csupán “megosztaná az országot, és káoszt szítana”, Rana Szanáullah belügyminiszter pedig leszögezte: senkinek nincs joga “ostrom alá vonni a fővárost, hogy követelésekkel álljon elő”.

Ezzel szemben a volt miniszterelnök pártja, a Pakisztáni Igazságosság Pártja (PTI) részéről azzal vádolják a hatóságokat, hogy több száz tagjukat letartóztatták a hétfő éjszaka tartott házkutatások során.

Mindazonáltal szerda délután a pakisztáni legfelsőbb bíróság kimondta, hogy Hán mozgalmát nem akadályozhatja meg vagy állíthatja le a kormány, feltéve, hogy a volt miniszerelnök beszéde után feloszlik a tömeg. A bíróság egyúttal felszólította Hán ügyvédjét, hogy gondoskodjanak afelől, hogy békés legyen a tüntetés.

Ennek ellenére a fővárosba vezető utakat eltorlaszoló akadályokat több helyen is lerombolták a tüntetők, Imran Hán autós konvoja így elindult Iszlámábád felé. A PTI aktivistái és támogatói eközben több városban is összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik figyelmeztető lövéseket adtak le és könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. A PTI pártvezetői, támogatók tömegeit vezetve több helyszínről is elindultak a főváros felé, a rendőrök több tucat tüntetőt őrizetbe vettek a zavargások során.

A dawn.com pakisztáni online hírportál beszámolt róla, hogy Imrán Hán a tüntetés alatt elhangzott beszédében “egy csapat tolvajnak” nevezte a jelenlegi kormányt, és hangsúlyozta, hogy a gyülekezési jog minden pártot megilleti, ezért bármilyen akadályt állítanak eléjük, el fognak jutni Iszlámábádba. Mint elmondta, addig maradnak a fővárosban, amíg ki nem hirdetik a parlament feloszlatását és ki nem tűzik az új választások időpontját.

A kormány szóvivője és Hán is bejelentette, hogy az ellenzék és a jelenlegi szövetségi kormány nem jutott dűlőre a megállapodási tárgyalások során.

A parlament április elején vonta meg bizalmát a 2018-ban megválasztott Hántól, majd néhány napra rá Sehbaz Saríf ellenzéki vezetőt választotta meg miniszterelnöknek, aki koalíciós kormányt nevezett ki.

Sehbaz Saríf annak a Navaz Sarífnak az öccse, aki háromszor volt az ország miniszterelnöke, és akinek politikai pályafutását számos botrány övezte. Különböző köztörvényes bűncselekményekkel, korrupcióval és terrorizmussal is megvádolták, többször bebörtönözték, majd végül eltiltották a részvételtől a politikai életben, és most londoni száműzetésben él.

A több mint 220 milliós lakosú ország 75 éves történelme alatt egyetlen miniszterelnök sem töltötte ki ötéves ciklusát.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑