Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztánban megöltek egy istenkáromlással vádolt tanárt

2023. 08. 07.

Pakisztánban megöltek egy istenkáromlással vádolt tanárt – közölte hétfőn Beludzsisztán tartomány rendőrsége.

A húszas éveinek elején járó férfit, aki egy nyelviskolában tanított, pénteken ölték meg. Diákjai vádolták istenkáromlással, bár nem tudni, hogy milyen kijelentést tett, amellyel magára vonta haragjukat. A vádak tisztázása végett a tanárt iszlám jogtudósok testülete elé idézték.

A Dawn című angol nyelvű pakisztáni lap szerint a férfit ismeretlen személyek akkor ölték meg, amikor a találkozóra igyekezett, ahol tisztázni akarta magát a vád alól. Az áldozat családja nem értesítette a rendőrséget, így a tartományi hatóságok vasárnap vizsgálatot indítottak.

Pakisztánban nem ritkák a halálos kimenetelű lincselések blaszfémia gyanúja esetében. Februárban egy tömeg megrohant egy rendőrőrsöt, és brutálisan meggyilkolt egy istenkáromlással vádolt férfit, márciusban pedig egy lányiskola három tanárnője ugyanezen indokkal lefejezte egyik kolléganőjét. 2020-ban egy istenkáromlással vádolt amerikai-pakisztáni kettős állampolgárt a tárgyalóteremben lőttek agyon.

Az iszlám vagy Mohamed próféta megsértése a pakisztáni törvények szerint halálbüntetéssel sújtandó. Akit ezzel vádolnak, gyakran szélsőségesek célkeresztjébe kerül. Emberijogvédő csoportok szerint az istenkáromlás vádját gyakran vallási kisebbségek megfélemlítésére és személyes leszámolásra is felhasználják.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑