Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztánban síita muszlimok ezrei hagyták figyelmen kívül a gyülekezési korlátozásokat

2020. 05. 16.

A dél-pakisztáni Karacsiban muszlimok ezrei hagyták figyelmen kívül a koronavírus-járvány miatt elrendelt gyülekezési korlátozásokat pénteken, és vettek részt a síita iszlám egyik ünnepi menetén, amelyen a negyedik kalifa, Ali halálának évfordulójáról emlékeznek meg – közölte Ahmed Gul rendőrségi szóvivő.

A 20 milliós Karacsi, amely Pakisztán legnépesebb városa, a koronavírus-járvány egyik helyi gócpontja.

További ünnepi meneteket szerveznek más pakisztáni nagyvárosokban is, köztük a tízmilliós Lahorban, ahol egészségügyi szakértők szerint szintén riasztóan magas a fertőzöttek száma.

Világszerte síita muszlimok tízezrei emlékeznek meg minden évben gyászmenetekkel az iszlám negyedik kalifájának, Ali ibn Abi-Tálibnak a mártírhaláláról.

Az iszlámábádi kormány óva intett a vallási tömegrendezvények megtartásától az idén, miközben a koronavírus-fertőzöttek száma a 212 milliós országban már meghaladta 37 ezret, a halottak száma pedig a 800-at. A járvány tetőpontja szakértők szerint még hetekkel odébb lehet.

A közösségi vezetők azonban fittyet hánytak a hatósági figyelmeztetésekre.

“Minden szükséges óvintézkedést, mint a szájmaszkok viselése, megtettük” – mondta Naszír Sirázi, a karacsi megmozdulás egyik szervezője.

A kormányt heves bírálatok érték, amiért engedélyezte a mecsetek nyitva tartását, és nem mondott le februárban egy vallási rendezvényt, amelyen egyes értesülések szerint legalább négyezren fertőződtek meg a vírussal.

Pakisztán a múlt héten kezdte feloldani a szigorításokat. Az ország polgári légi közlekedési hatósága bejelentette, hogy a belföldi repülőjáratok szombaton indulnak újra, míg a nemzetközi légijáratokra vonatkozó tilalmat egyelőre május 30-ig meghosszabbították.

MTI

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑