Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztánban törvénytelen finanszírozással vádolják a volt miniszterelnök pártját

2022. 08. 04.

Törvénytelen támogatásokat fogadott el Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök pártja – közölték kedden helyi sajtóforrások az ország választási bizottságára hivatkozva.

Az évek óta húzódó ügyben azt vizsgálják, hogy Hán pártja, a Pakisztáni Igazságosság Pártja (PTI) külföldről is jutott-e adományokhoz, ez ugyanis tilos Pakisztánban.

A döntés lehetővé teheti Hán és a PTI kizárását a pakisztáni politikai életből.

Hán egyelőre nem reagált a hírre. Pártja szóvivője, Favvád Csódri azonban máris elutasította a vádakat, és bejelentette, hogy nem fogadják el a döntést. A szóban forgó adományokat külföldön élő pakisztániaktól kapták, és ez nem ütközik az ország törvényeibe – jelentette ki a választási bizottság épülete előtt adott sajtótájékoztatóján.

A bizottság szerint azonban a párt hamis elszámolást nyújtott be a bankszámláiról, amelyek közül tizenhármat el is titkolt.

A panaszt a PTI alapítója, az egykor Hán belső köreihez tartozó Babar Akbar nyújtotta be, aki kedden üdvözölte a döntést, s távozásra szólította fel Hánt a párt éléről.

A parlament április elején vonta meg bizalmát a 2018-ban megválasztott Hántól, majd néhány napra rá Sehbaz Saríf ellenzéki vezetőt választotta meg miniszterelnöknek, aki koalíciós kormányt alakított. Sehbaz beiktatását követően a volt kormányfő többször szervezett tüntetéseket új választásokat követelve.

A több mint 220 milliós lakosú ország 75 éves történelme alatt egyetlen miniszterelnök sem töltötte ki ötéves ciklusát.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑