Pakisztánbók érkező terroristákkal csaptak össze az iráni biztonságiak

Terroristákkal csaptak össze iráni rendőrök keddre virradóra a Pakisztánnal határos délkeleti határszakaszon, és mindkét fél három embert elveszített – jelentette az IRNA hírügynökség.

A Pakisztánból érkező fegyveresek megtámadták a rendőrök őrhelyét Mirdzsáve határváros környékén, Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelyétől, Záhedántól 75 kilométerrel délkeletre. A rendőrök „heves harcok” árán visszaverték a támadást, de életét vesztette egy rendőr és a Forradalmi Gárda elitalakulat két tagja, és három terrorista – olvasható a jelentésben.

A siíta Irán már többször felrótta a szunnita Pakisztánnak, hogy támogatja a Dzsaish al-Adl nevű dzsihádista csoportot, amely Teherán szerint kötődik az al-Kaida szunnita terrorhálózathoz, és amely számos támadást hajtott végre Szisztán-Beludzsisztánban a rendfenntartó erők ellen.

Ezeknek a fegyvereseknek feltehetőleg szakadár törekvéseik vannak, mert a tartomány lakosságának zöme beludzs nemzetiségű és szunnita muzulmán, miközben Irán lakosságának 90 százaléka síita és többségében perzsa nemzetiségű. A szunnita beludzsokból álló Dzsundallah nevű szakadár szervezet iráni, de gyakorlatilag felhagyott tevékenységével, amikor vezetőjét 2010-ben kivégezték.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑