Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztáni miniszterelnök: Afganisztán polgárháborúba süllyed, ha nem alakul befogadó kormány

2021. 09. 22.

Afganisztán polgárháborúba süllyed, ha nem alakul széles társadalmi alapokon nyugvó, befogadó kormány – figyelmeztetett Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök a BBC urdu nyelvű csatornájának adott interjújában kedd éjjel.

“Ha nem fogadják be a kisebbségek képviselőit, abból előbb-utóbb polgárháború lesz” – magyarázta.

“Ez azt jelentené, hogy Afganisztánt az instabilitás és a káosz uralná, és ideális menedékké válna a terroristák számára, ami miatt aggódunk” – húzta alá.

Ez volt az első alkalom, hogy a tálibok támogatásával vádolt Pakisztán határozottabb hangot ütött meg a radikálisokkal szemben.

Hán megjegyzéseit megelőzően orosz, kínai és pakisztáni diplomaták találkozót tartottak a tálibokkal Kabulban, annak érdekében, hogy meggyőzzék őket egy, a lehető legtöbb társadalmi réteget képviselő kormány létrehozásának szükségességéről. A pakisztáni tisztségviselők Hamid Karzai volt afgán elnökkel és Abdulla Abdullával, a nemzeti megbékélési tanács egykori vezetőjével is megbeszélést folytattak – tájékoztatott a pakisztáni külügyminisztérium.
A tálibok kedden bejelentették, hogy újabb emberek csatlakoznak a kormányhoz, köztük afganisztáni etnikai kisebbségek képviselői. Nők továbbra sincsenek a kabinetben.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter szerdán azt mondta: országa szeretné, ha a nemzetközi közösség kapcsolatba lépne a tálibokkal a humanitárius válsághelyzet elkerülése érdekében. Megjegyezte: ennek nem kell a kabuli kormány sietős elismerésével járnia.

Szakértők rámutattak: a nemzetközi közösség tagjai azt latolgatják, miként viszonyuljanak a tálibokhoz, akik számos emberi jogi visszaélést követtek el az elmúlt években, viszont jelenleg úgy tűnik, nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy elkerülhetővé váljon a humanitárius katasztrófa Afganisztánban.

Két évtizeddel korábban, 1996 és 2001 között a tálibok vasszigorral vezették az ázsiai országot. Kabulban csak ritkán volt áram, és a lakosság létszáma alig érte el az egymilliót. Betiltották a televíziót, a fotózást, a zenét, és zárt ajtók mögé száműzték a nőket, akik nem tanulhattak, és munkát sem vállalhattak. A tálibok az elmúlt időszakban azt állították: változott hozzáállásuk a nőkhöz.
Imrán Hán hangsúlyozta: semmi köze az iszlám valláshoz annak az elképzelésnek, amely tiltja a nők részvételét az oktatásban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑