Cadmus fordítás Cadmus

Palesztin emberi jogi aktivisták telefonját is megfigyelték a Pegasusszal

2021. 11. 10.

Hat palesztin emberi jogi aktivista telefonját is feltörték az NSO Group kémszoftverével, a Pegasussal – derítette ki a dublini székhelyű emberi jogi szervezet, a Front Line Defenders, a vizsgálatuk eredményét pedig a Citizen Lab és az Amnesty International biztonsági szakértői is megerősítették – közölte a 444.hu.

Az NSO Groupot, mely pár napja tiltólistára került az Egyesült Államokban, szoros ellenőrzése alatt tartja Izrael védelmi minisztériuma.

Egyiküktől, Salah Hammouri ügyvédtől nemrég megvonták a jeruzsálemi tartózkodási engedélyét, a többiek között pedig vannak, akik olyan palesztin szervezeteknél dolgoznak, melyeket nemrég az izraeli kormány terroristacsoportoknak nevezett.

Az ENSZ Izrael utóbbi lépéséről azt mondta, hogy „frontális támadás” a palesztin emberi jogi mozgalom ellen, és a hatóságok visszaélnek a terrorizmusellenes törvényekkel.

Mindezek miatt erős a gyanú, hogy maga az izraeli kormány vehette célba az őket kritizáló hat aktivistát, bár erre nincs technikai bizonyíték.

Az NSO Group a szerződésre hivatkozva azt közölte, nem árulhatják el, mely kormányok vásárolták meg tőlük a szoftvert. Az izraeli kormány pedig egyelőre nem reagált a Guardian megkeresésére, ugyanakkor a miniszterelnöki kabinetiroda és a védelmi minisztérium tagadta, hogy közük lenne az aktivisták telefonjának feltöréséhez.

444.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑