Palesztin válaszlépés, Amerikával szemben

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedd este hazarendelte a Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni nagykövetét – jelentette a Háárec című újság honlapja kedden. A visszahívást Abbász utasítására a Palesztin Hatóság külügyminisztériuma rendelte el a palesztin Waffa hírügynökség értesülése szerint.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló a palesztin tévében is bejelentette a washingtoni irodavezető, Husam Zomlot nagykövet hazarendelését, aki már úton van Rámalláhba, és szerdán érkezik meg.

A palesztin külügyminisztérium szerint az elnök az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözése után rendelte el, hogy a nagykövet hagyja el Washingtont. Zomlotot már decemberben is hazahívták, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy áthelyezi az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe, amelyet Izrael fővárosának ismert el.

A palesztin hatóság vezetése a decemberi bejelentés óta gyakorlatilag nem hajlandó tárgyalni Trump képviselőivel, köztük veével, Jared Kushnerrel sem, akit az amerikai elnök az új béketerv kidolgozására kért fel.

Zomlot a nagykövetség átköltöztetését az apartheid irányába tett lépésnek nevezte az i24 hírportál szerint.

Orientalista.hu – MTI

 

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑