Cadmus fordítás Cadmus

Palesztina elismeréséről szóló vitára kerülhet sor a luxemburgi parlamentben

2024. 02. 20.

A február 13-án indított, Luxemburgot a palesztin állam elismerésére felszólító petíció már elérte a 4500 aláírást, amely ahhoz szükséges, hogy vitát lehessen kezdeményezni az ország parlamentjének alsóházában – közölte hétfőn Le Quotidien luxemburgi napilap.

A kezdeményezést Halid Karajbic luxemburgi lakos indította el, aki úgy véli, Palesztina önálló államként való elismerése “szimbolikus, de fontos lépés lenne a palesztinai igazságosság felé”, és azt bizonyítaná, hogy a luxemburgi állam nemcsak adományokkal segíti a palesztin népet, hanem önálló nemzetként is tekint rájuk.

“Az évek során bebizonyosodott, hogy naivitás lenne Izraeltől elvárni Palesztina elismerését. Izrael nem tétlenkedik új illegális települések építésével a megszállt Ciszjordániában. A Gázai övezet blokádja során sem tanúsítanak visszafogottságot, ami további gyűlölethez, erőszakhoz és instabilitáshoz vezetett ebben a régióban. A megszállás megszüntetéséhez a palesztin állam elismerése az első lépés”- hangsúlyozta a petíció benyújtója.

Jean Asselborn volt luxemburgi külügyminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében közölte, hogy aláírta a petíciót. “A luxemburgi külügyminisztérium élén töltött majdnem két évtized után sajnálom többek között azt, hogy nem sikerült meggyőznöm a kormányokat arról, hogy a parlamentben többséget szerezzenek a palesztin állam elismerésének megszavazására” – írta bejegyzésében.

A szocialista politikus megjegyezte, a Keresztényszociális Néppárt és a liberális Demokrata Párt tagjai “úgy tűnik már más álláspontot képviselnek az ügyben, és egységesen a kétállami megoldásról beszélnek”, mint az izraeli-palesztin konfliktusból való egyetlen kiútról. “Merjük remélni, hogy ezek nem csak üres szavak” – írta a volt külügyminiszter.

“A gázai háborút követően a kétállami megoldás támogatása annak elismerését jelenti, hogy a létező Izrael állam mellett – amelynek polgárainak joguk van biztonságban és békében élni – helyet kell biztosítani egy olyan államnak, amelyben a palesztinok is békében, biztonságban és méltóságban élhetnek az 1967-es határokon belül, Jeruzsálemmel mint közös fővárossal” – tette hozzá Asselborn.

Xavier Bettel volt kormányfő, jelenlegi luxemburgi külügyminiszter tavaly decemberben a L’Essentiel napilapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy támogatja a kétállami megoldást, ami közép- és hosszú távon az egyetlen megoldás a konfliktus befejezésére. Palesztina önálló államként való elismerésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “jelen pillanatban nem ez a legfontosabb kérdés, de a kétállami megoldás egy későbbi időpontban az elismeréshez vezetne.”

Az Európai Unió tíz tagállama ismerte el eddig a Palesztin Államot: Bulgária, Lengyelország, Málta, Ciprus, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia 1988-ban, továbbá Portugália 2012-ben, valamint Svédország 2014-ben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑