Cadmus fordítás Cadmus

Páncélvillamosok Tel-Avivban

Robbanásbiztos, páncélréteggel szerelt villamosszerelvényeket szállít Kína Izraelnek a hamarosan megnyíló új tel-avivi vonalra.

A város megerősített utastérrel, golyóálló, törmelékmentes ablakokkal rendelkező villamosokra írt ki pályázatot, melyek ellenállnak az esetleges robbantási kísérleteknek is – írja az Asia Times-ra hivatkozva az Izraelinfo hírportál.

Összesen 90 ilyen kocsit gyárt majd az állami tulajdonú kínai CRRC, amely 16 éven át vállalja a karbantartást is.

A fehér szerelvényt úgy tervezték, hogy beleilleszkedjék a fehér város örökségébe, a világ legnagyobb Bauhaus stílusú negyedébe. A speciális vontatórendszer, valamint a légkondicionálás lehetővé teszik, hogy a meleg és nedves mediterrán időjárási viszonyok között sima és kellemes legyen az utazás.

Az első kocsikat a héten mutatta be a gyártó, amely a többi között szénszálas, alumínium kompozit lemezeket használt a kocsik megépítésénél. Az alváz sem a hagyományos ferromágneses anyagból készült, hogy ne lehessen rá mágnessel bombát erősíteni. Az ablakok robbanásbiztos anyagból lesznek és kibírják a kődobálást, sőt még a Molotov-koktéloknak is ellenállnak. A váz- és aljzatszerkezet tűzállóságát a gyártó a beépített lángálló anyagoknak köszönhetően 15 percig garantálja.

Ez vészhelyzet esetén elegendő idő lehet arra, hogy az utasok elhagyják a kocsit. A vezetőfülkéket az egyébként a légi közlekedésben a pilótafülkék védelmére használt szabványok alapján tervezték. A tervek szerint Tel-Avivban két éven belül átadják az első, 23 kilométer hosszú vonalszakaszt, amelyen már a páncélvillamosok járnak majd.

Globoport, asiatimes.com

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑