Pár óráig tartott az Öböl-menti arab államok csúcstalálkozója

Néhány órával a megnyitó után berekesztették kedden az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) idei, 38-ik csúcstalálkozóját, amelyet eredetileg kétnaposra tervezték.

Hírügynökségek ezt a Katar körül kibontakozott Öböl menti viszállyal hozzák összefüggésbe.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir kuvaiti uralkodó egy 15 perces, zárt ajtók mögött folytatott ülés után döntött a csúcstalálkozó berekesztéséről. Beszámolók szerint a bejelentést tapsvihar fogadta.

Az Arab-öböl menti arab monarchiák csúcstalálkozója Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek vezetőinek távollétében vette kezdetét, ezek az országok alacsonyabb szinten képviseltették magukat. A GCC-nek az említett három ország mellett Katar, Kuvait és Omán a tagja.

A viszály előzménye az, hogy június elején Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, mert az szerintük terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadta a vádakat.

Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek továbbá lezárták légterüket és tengeri kikötőiket Katar előtt és bojkottot rendeltek el ellene. Irán a lehetőséggel élve légi úton szállított árucikkeket az élelmiszer-behozatalra szoruló Katarnak. Doha korábban az ellene fordult térségbeli szövetségeseitől importálta a szükséges árukat. Doha Irán mellett Törökországból szállít be élelmiszert.

Bahrein mindemellett három hete kezdeményezte Katar tagságának felfüggesztését a GCC-ben.

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságot rendező Katar devizatartalékai mintegy 10 milliárd dollárral (mintegy 2700 milliárd forinttal) csappantak meg a bojkott kezdete óta.

A viszály azóta sem rendeződött, és a csúcsértekezletet megnyitó Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir kuvaiti emír sürgette a GCC-n belüli diplomáciai konfliktus rendezését. A kuvaiti uralkodó június óta próbál közvetíteni Doha és a Katart bojkottáló öböl menti monarchiák között, mindeddig sikertelenül.

A GCC-találkozó hirtelen berekesztése felveti a részben a síita Irán térnyerésének egyensúlyozását szolgáló tanács jövőjének kérdését – vélte az AP.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya eközben bejelentette, hogy Szaúd-Arábiával katonai, politikai és gazdasági közös együttműködési bizottságot hoz létre a csúcsértekezlet alkalmával. A bizottságban az emírségek trónörököse, Mohamed bin Zájid an-Nahajan és Manszúr bin Zájid an-Nahajan miniszterelnök-helyettes fog elnökölni – tudatta az emírségek külügyminisztériuma.

A közleményben nem utaltak arra, hogy az új bizottságba meghívnak-e más, az Egyesült Államokkal egytől-egyig szövetséges GCC-tagokat.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑