Cadmus fordítás Cadmus

Párizs visszaküldi Ankarába a nagykövetét

2020. 11. 01.

Párizs visszaküldi állomáshelyére ankarai nagykövetét a két ország közötti vitás kérdések tisztázására – jelentette be a francia külügyminisztérium szombaton.

A francia diplomácia egy héttel ezelőtt azt követően rendelte haza ankarai nagykövetét, hogy a török elnök egy beszédében azt üzente francia hivatali partnerének, vizsgáltassa ki az elmeállapotát.

Recep Tayyip Erdogan azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően.

Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

A tanár búcsúztatásán Macron jelezte, hogy megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben, és a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte a külföldi befolyás visszaszorítására.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint Törökország szándékosan felhasználta ezt a merényletet arra, hogy rágalmazó gyűlöletkampányt indítson Franciaország ellen.

A francia diplomácia vezetője szombaton az RTL rádiónak adott interjújában leszögezte: noha a török hatóságok a nizzai merényletre egyértelműen reagáltak, ettől függetlenül az ankarai félnek tisztáznia kell a helyzetet. “Ezért azt kértük a nagykövetünktől, hogy térjen vissza Ankarába holnap, kérjen magyarázatot és tisztázza a helyzetet a török hatóságokkal” – tette hozzá.

A nizzai Notre-Dame-bazilikában csütörtök reggel egy 21 éves tunéziai illegális bevándorló hajtott végre iszlamista merényletet: két embernek elvágta a torkát, egy nőt pedig késsel halálosan megsebesített.

A külügyminiszter jelezte, hogy Párizs magyarázatot vár Törökországnak a több hónapja tartó destabilizációs kíséreteire Líbiában, a Földközi-tengeren és a Hegyi-Karabahban is.

Az ankarai francia nagykövet visszaküldésének bejelentése előtt néhány órával Emmanuel Macron az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjújába elmondta: megérti, hogy a muzulmánokat sokkolják a Mohamed-karikatúrák, de szerinte ez nem igazolhatja az erőszakot.

Hozzátette, “sajnálja az időnként politikai és vallási vezetők által okozott sok félreértést”, amelyek szerinte a közel-keleti franciaellenes megmozdulások hátterében állnak.

Emmanuel Macron annak a reményének adott hangot, hogy a török-francia viszonyban a “kedélyek megnyugodnak”, de szerinte ehhez az kell, hogy a “török elnök tisztelje Franciaországot, tisztelje az Európai Uniót, tisztelje az értékeket, ne mondjon hazugságokat, és ne sértegessen”.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑